Милан Ливада

Милан Ливада

недеља, 7. фебруар 2016.

НАШИ ЕВРОПЕЈЦИ И ОНИ КОЈИ ХОЋЕ ТО ДА БУДУ

146. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 26.01.2016.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

НАШИ ЕВРОПЕЈЦИ И ОНИ КОЈИ ХОЋЕ ТО ДА БУДУ 

Желимо добро вече поштованим слушаоцим Радија Фрушка гора. Ово је наша 146. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

У недељи од 18. до 24.01.2016. забележили смо за српско друштво уобичајену причу која побуђује на размишљање. На самом почетку текуће године, средином јануара, ватерполо репрезентација Србије на 32. европском шампионату у Београду играла је вели-чанствено и освојила трећу узастопну титулу најбоље у Европи. Истовремено је то шеста узастопна титула српских ватерполиста на најпрестижнијим турнирима у свету. За наш ангажман посебно је значајно да је готово половина тих сјајних момака крајишко војвођанског порекла. Погледајте само ту листу: браћа Пијетловић - Душко и Гојко, Андрија Прлаиновић, Милош Ћук, Слободан Никић... Српски ватерполисти, дакле, раде свој посао на највишем професионалном нивоу и најзначајнији су амбасадори своје државе Србије. Кад томе додамо да више од 20 играча и 5 тренера раде у "печалби" у најбољим тимовима, углавном Европе, онда је слика потпуна и потврђује да су они својим врлинама већ увелико постали наши Европејци. Још је нешто карактеристично, да се састав репрезентације стално мења, али је увек на у европском и светском врху. И поред блиставих резултата ови спортисти су на последњем месту у вредностима српског друштва Рекло би се народски: последња рупа на свирали!

Насупрот томе, прва доминантна сфера у српским вредностима - политика, такође је у јануару отпочела своју игру у најави избора. За разлику од ватерполиста овде више од четврт века "игра" исти састав. Конституисала се својеврсна политичка класа која све држи у својим рукама. Прононсери те класе хоће свим силама да буду Европејци. Баш нас интересује како ће у тим намерама успети кад су у досадашњој владавини од средње развијене направили најсиромашнију земљу у Европи. Још је један апсурд присутан у свим изборима. Главна парола је увек бољи живот! Како то мисле да остваре без привреде, коју су опљачкали малобројни појединци, и коју су до крајности опустошили?! Видимо у тој игри и наше Крајишнике, који се позиционирају уз позицију и опозицију, да бар појединци и мање групе, добро ушићаре. Нешто ми паде на памет како би то било да у политички врх ставимо ону петорку ватерполиста и да им још додамо Новака Ђоковића?! Били та влада била мање успешна од досадашњих?

Оте ми се ово поређење у стилу оног Домановићевог размишљања једног обичног српског вола. Све указује да ми живимо неко ново Домановићево време, али више у виду фарсе. Живи били па видели!

Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар