Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 3. мај 2019.

НЕ ПРЕСТАЈУ ПОДЕЛЕ ОКО СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ЈАСЕНОВЦА


306. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 16.04.2019.
од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај

НЕ ПРЕСТАЈУ ПОДЕЛЕ ОКО СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ЈАСЕНОВЦА
           
            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 306.
Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за Емисију Завичај.
            У недељи од 08. до 14. априла 2019. године забележили смо како не престају поделе око сећања на жртве концентрационог логора Јасеновац у Хрватској. Писао сам овај осврт у недељу, 14. априла, када је било државно обележавање. Тога дана су званичници Хрватске из Владе и Сабора, који не оспоравају повампирење усташтва и њихову иконографију, имали своју церемонију. Шефица државе је који дан раније сама положила венац. У петак, 12. априла српски, јеврејски и представници антифашиста из Хрватске положили су венце подно споменика "Камени цвет" аутора Богдана Богдановића. Ови меморијали, поводом Дана пробоја логораша из најмонструознијег концентрационог логора (22. априла 1945.), већ четврту годину заредом приређују се у две колоне. Да подсетимо да се у ноћи између 21. и 22. априла у логору налазило још 1.073 мушкарца. Ујутро су кренули у пробој, а само су се 54 логораша докипала слободе.
            Потомци народа чији су преци скончали у Јасеновцу не прихватају да буду заједно с онима које окривљују да не чују крик жртава и да подилазе обнови усташтва. Мањински представници, најдоследније Срби и Јевреји, као и хрватски антифашисти истичу да се влада недовољно снажно противи историјском ревизионизму и негацији страшних догађаја у Јасеновцу. Према подацима Спомен-подручја Јасеновац, дакле државне институције Хрватске, да сада је у логору утврђено именом и презименом 83.145 жртава Срба, Јевреја, Рома, Хрвата и других националности. Службена статистика бивше СФРЈ истицала је бројку од 700.000 жртава. Академик Србољуб Живановић, који је 1964., истраживао масовне јасеновачке гробнице, утврдио је да је погубљено око 700.000 Срба, 80.000 Цигана и 23.000 Јевреја. Гидеон Грајф, главни истраживач Института за Холокауст "Шем олам" у Израелу, утврдио је да је у Јасеновцу на најсвирепији начин убијено минимум 800.000 Срба и око 40.000 Јевреја. Као што се види разлике су толико велике да се никад не могу приближити становишта службене Хрватске са Израелом и Србијом.
            Не можемо а да не споменемо компетенто страно мишљење, иначе веома ретко у корист Срба. Ради  се о изјави америчког писца и публицисте Џареда Израела "Гласу Српске" у Бањалуци. Свака му част. Рече Израел: - Тврдње да је у Сребреници почињен највећи геноцид после Другог светског рата срамотне су зато што се то тамо није догодило, а прави геноцид у којем је убијено око 2.000, а протерано 250.000 људи почињен је у Републици Српској Крајини. Он је навео да је девет година студиозно пратио изјаве сведока пред Хашким трибуналом. Ту је било страшних прича, као рецимо како је стари човек носио двоје деце, а онда га је зауставио српски војник, рекао му да спусти децу и убио их. То су страшне приче, а најстрашније је што су лажне. Поентирао је оценом да се покушава Сребреницом заменити Јасеновац на тај начин да се каже да су усташе биле лоше, али видите да су Срби много гори, што је недопустиво, закључио је Израел.

            Милан Ливада   





Нема коментара:

Постави коментар