Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 1. фебруар 2021.

СМЕНА ДВЕ ГОДИНЕ И ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ 21. ВЕКА ОБЕЛЕЖЕНЕ КОРОНОМ

 

380. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 05.01.2020. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

 СМЕНА ДВЕ ГОДИНЕ И ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ 21. ВЕКА ОБЕЛЕЖЕНЕ КОРОНОМ

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 380. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 28. децембра 2020. до 03. јануара 2021. године бележимо неке рефлексије о смени две године и две деценије 21. века обележене короном. Десио се крај екстремно тешке 2020. и почетак Нове 2021. године. Истовремено је то у историјском временском току крај друге и почетак треће деценије 21. века. У давна срећна времена, каква памти генерација аутора овог осврта, новогодишњи празници су били време релаксације и предаха од радних, школских, државних и других обавеза. Три деценије уназад траје пропадање српског друштва, а у недељи коју посматрамо можда смо на врхунцу једногодишње исцрпљујуће борбе са епидемијом корона вируса. Кажемо можда, јер се ова епидемија кретала у таласима скокова и попуштања, па је неизвесно како ће се ситуација друштвене конфузије даље развијати.

            Кризни штаб нас је једнолично свакодневно, претежно са тв екрана, засипао растућим бројем тестираних  и заражених, прво код нас, па у окружењу, потом у целом свету... Бројке, бројке и само бројке које слуђују и прави су атак на ментално здравље људи. У неким немуштим објашњењима појединаца из струке, на коју се државни званичници наглашено позивају, гледали смо и слушали контрадикторне ставове, који повећавају недоумице и изазивају нервозу због дуготрајне тортуре. Бележимо једно аутентично сведочење из Новог Сада. Човек из државне службе је добио повишену телесну температуру, која је знак да се ради о корони, отишао је код шефа који га је послао на боловање. Супруга му ради у Клиничком центру, па је ради своје сигурности тражила да дође тамо на тестирање. Редован тест је показао да је негативан на корону. Отишао је у ауто да сачека супругу да заједно оду кући. Убрзо је она дошла по супруга да мора да дође на пи-си ар тест. А тамо су утврдили да је позитиван на корону!? Који је резултат у том случају исправан? А таквих случајева је безброј. Преко друштвених мрежа обавештавају да је Светска здравствена организација (СЗО) саопштила да је пи-си ар тестирање штетно и да га не треба примењивати.

            Све у свему, у рату са короном, уместо расплета и јасног светла на крају тунела, продужава се конфузија. Званичници сада главни акцент у комуникацији са грађанима стављају на вакцинацију, која по њима јесте почетак краја ковида-19. Пошто вакцине пристижу у недовољном броју вакцинација ће да потраје па, наравно, нико не може рећи докле ће се овај биолошки водити. Али зато кажу да то зависи од нас, дакле да носимо маске, држимо дистанцу и хигијену. Опет је кривица на нама? Докле тако?!

 

            Милан Ливада




Нема коментара:

Постави коментар