Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 1. фебруар 2021.

ДВЕ ЕПИЗОДЕ ИЗ ДВА РАТА

 

383. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 26.01.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

ДВЕ ЕПИЗОДЕ ИЗ ДВА РАТА

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 383. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 18. до 24. јануара 2021. године спомињемо две епизоде из два тешка рата. Први је овај актуелни против пандемије ковида-19, а други се десио пре три деценије приказан ове недеље у филму Коридор-92. У оба случаја поента је у оној познатој максими да у сваком рату увек страда истина.

            Једногодишња борба са корона вирусом сада је у фази вакцинације. То је дуго најављивано као спасоносно за излазак из овог биолошког рата. Иако је преко друштвених мрежа било упозорења да вакцине нису баш поуздане одзив грађана је, како истичу из Кризног штаба, преко очекивања. Међутим, појавио се проблем што се не може набавити

 довољно вакцина, јер је код произвођача уско грло, поштио не могу, и дуго неће моћ да произведу колике су потребе. Баш се ових дана, у контексту разорног дејства короне, најављује да ће чувени Давос бити организован и да ће у целини бити посвећен последицама пандемије. А последице су већ катастрофалне. Каже се да је у светској привреди завладала дубока рецесија.

            Подсећање на други рат десило се минуле среде емитовањем филма Коридор-92 на РТС 1. Приказани су фрагменти тешких борби, у периоду март - октобар 1992. године, крајишких јединица са хрватском војском. Хрвати су, у грађанском рату у распаду бивше Југославије, неовлашћено упали на територију Босне и Херцеговине, у подручја Босанског Брода, Дервенте и Модриче и чинили језиве злочине над српским становништвом. Пресекли су везу бивше Републике Српске Крајине и Републике Српске са Србијом. У пробоју су крајишке јединице ишле у четири правца. Један, можда и најтежи правац, пробијала је Војска Републике Српске Крајине под командом Миле Новаковића. Задатак је успешно обављен захваљујући војничком искуству и знању Новаковића, уз минималне жртве. У филму је то учешће и успех од стране команданата из друга три правца дисквалификован одредницом да је Новаковић "придодат" Првом крајишком корпусу. Нама пореклом са простора бивше РСК тешко пада ово несхватљиво игнорисање војничких квалификатива РСК. Зашто Срби не причају истину о Србима из Крајине које више нема и после три деценије од тих догађаја?! Нису помогли у егзодусу 1995., а ево наставља се негација нашег битисања и страдања тамо и овде и дан данас, вероватно и у будућности. Како онда да очекујемо да други о нама говоре истину кад Срби са запада о бившим крајишким Србима комшијама немају поштовања и не говоре како је истински било?! Докле тако?!

 

            Милан Ливада      



Нема коментара:

Постави коментар