Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 1. фебруар 2021.

НЕМАЊИЋИ УСРЕД КОРОНЕ

 

384. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 02.02.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

НЕМАЊИЋИ УСРЕД КОРОНЕ

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 384. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 25. до 31. јануара 2021. године осврт на прошлонедељна збивања у српском друштву насловили смо Немањићи усред короне. То чинимо зато што то има везе и са исконским завичајем Срба Крајишника, чијој злехудој судбини је посвећена ова Хроника и емисија Завичај - Слободна Крајина. Наиме, на почетку друге године трајања мучне и несагледиве пустоши, коју оставља епидемија корона вируса, десило се откривање споменика родоначелнику средњовековне Србије Стефану Немањи у Београду. Тај догађај је изазвао додатне нове поделе у крајње подељеном српском друштву.

            Преокупираност целог друштва и његових предводника корона епидемијом у овом временском интервалу усмерена је на вакцинацију. У тој још увек почетној фази остварени су запажени резултати које су приметили и страни посматрачи. По њима је Србија по броју вакцинисаних на сто становника прва у Европи и трећа у свету. Наравно, та мантра се медијски бескрајно и славодобитно понавља, што има резона. Али, нама грађанима или обичним људима како нас наши владари зову, остаје нејасно да се не говори о разлозима због којих је умрло више од седамдесет лекара од ковида-19!? И на Кризном штабу често одају признање да су српски лекари хероји у заштити становништва, али не предузимају мере којима би заштитили докторе и све друге медицинске посленике, које су гурнули у неравноправну борбу са невидљивим непријатељем!? Ова борба ће још дуго да потраје пошто највиши званичници рекоше да су наручили више од десет милиона вакцина!

            У јеку те свеприсутности корона епидемије од средине прошле недеље у Београду стоји монументални споменик творцу средњовековне Србије Стефану Немањи. Мада су Срби ту захвалност првом из лозе Немањића, који су владали од средине 12. века па до друге половине 14. века, требали да одају много раније, овај догађај је повод за додатне  погубне српске деобе! За нас Србе Крајишнике, прогнане са вековних огњишта, споменик Немањи је прилика да подсетимо да су у доба Немањића Срби, готово у целости, настањи-вали просторе западно од Дрине, све тамо до Трста. Постојани сведоци српског битисања тамо су прелепи српски манастири и цркве, чији су ктитори били. Шеф српске диплома-тије рече овим поводом да су Немањићи омогућили да једино Срби у презимену имају ић! -  чиме је изазвао непотребне деобе. Шта смо ми без ић? - као што је и аутор овог текста, док аутор емисије Завичај - Слободна Крајина има ић у презимену. Чуо сам раније од исте персоне како нас ословљава са Срби пречани, што ми доживљавамо као увреду. Зашто српски предводници неопрезним изјавама подстичу српске деобе? Тако су од Немањића присвојили кобни порок страст за власт. И у наше доба сведоци смо тога порока. Актуелни владари опозицију третирају као противника, штавише као непријатеља, а не као политичког ривала. Дакле, српским деобама никад краја!?

 

            Милан Ливада

 



Нема коментара:

Постави коментар