Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 1. фебруар 2021.

ОДЛАЗАК МИЛЕ ДАКИЋА

 

381. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 12.01.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

ОДЛАЗАК МИЛЕ ДАКИЋА

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 381. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 04. до 12. јануара 2021. године у хроници о погубном дејству пандемије ковида-19  бележимо како је од тога опаког вируса преминуо наш Крајишник Миле Дакић. Умро је на Божић 07. јануара у Ковид-болници у Батајници у 90-тој години живота, а сахрањен је 11. јануара на Бежанијском гробљу у Београду. Избегао је у престоницу после пада Републике Српске Крајине у грађанском рату у Хрватској 1991-1995. године.

            Сви ми окупљени око радио емисије Завичај - Слободна Крајина са дужним пијететом памтимо свестрани ангажман Миле Дакића у политици, у професионалном раду, а надасве као плодног писца литерарних и историјских књига. Аутору овог осврта није познато да ли је још ико као наш Миле тако упечатљиво и успешно описао страдање Крајишника на крајишкој голготи, посебно на Кордуну на којем је рођен и проживео безмало две трећине живота и рада. Истиниту српску историју најбоље је описала сјајна српска књижевност. А Дакић је био и књижевник и историчар. Зато је у његовим књигама најпотпуније записана трагична судбина Срба Крајишника. Једно од дела са крајишком тематиком Крајина кроз вијекове добило је Награду: Иво Андрић - Павлимир Глиговић. То високо признање је потврда да Миле Дакић припада високо позиционираним српским историчарима и књижевницима истовремено.  

            И нешто из Дакићевог ангажмана везано за новинарство. Миле је на самом почетку грађанског рата у Хрватској 1991. године, поред низа прворазредних ратних активности, основао Српску РТВ Петрова гора. Сниматељ на тој телевизији је био Жарко Божић, рођени Кордунаш који данас живи у Новом Саду. Жарко се 1993. године појавио у Телеви-зији Нови Сад са пуном торбом касета на којима су били снимљени ратни догађаји широм Републике Српске Крајине, а највише је тв материјала било са Кордуна. Уреднички коле-гијум Документарног програма РТВ Нови Сад, у којем сам био један од уредника, одредио је мене пореклом Кордунаша да прегледам снимљени материјал и предложим форму у којој може да се пласира. Седели смо месецима нас два Кордунаша, Жарко и ја, бирајући најважније догађаје забележене Жарковом камером. Направили смо документарни серијал Ратна хроника Кордуна од седам получасовних епизода. Главни наратор у серијалу је био Миле Дакић са причом из страдања Кордунаша и целе Крајине у Другом светском рату и ондашњем грађанском рату у Хрватској.

 

            Милан Ливада




 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар