Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 30. децембар 2021.

ТУРБУЛЕНТНО ВРЕМЕ КАО ДА СЕ ЗАОШТРАВА

 

426. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 07.12.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

 ТУРБУЛЕНТНО ВРЕМЕ КАО ДА СЕ ЗАОШТРАВА     

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 426. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У првој недељи децембра од 29. новембара до 05. дана последњег месеца у години 2021. наш осврт на дешавања насловили смо Турбулентно време као да се заоштрава. Пуне две године траје прави рат са пандемијом ковида 19 и још се не назире његов крај. Овоме су минуле две недеље додати протести народа против промене Устава Србије. На актуелној српској политичкој и друштвеној сцени, како год називали то блокирање сао-браћајница и шетње грађана, ти протести су заоштравање ионако турбулентног времена.             Такво неко време, свакако још турбулентније, било је и пре 30 година када се српски крајишки народ, ради свог опстанка определио да створи Републику Српску Крајину. На крају тога грађанског рата у Хрватској доживели смо прогон библијских размера и етничко чишћење са вековних животних простора. У Новом Саду Срби Крај-ишници који баштине културу сећања на свој исконски завичај спремају се за Дане Српске Крајине у Српској Атини. Можда ће нам та светковина због короне бити ускраћена!? Јер, негледају неки благонаклоно на ово наше историјско памћење и сећање. Чак има оних екс-тремних који су спремни да нашу културу сећања прогласе да је то позив на освету. Баш свашта у тим нашим српским деобама, јер би многи хтели да ћутимо и не спомињемо прошлост, за коју су неким делом и они одговорни.

            Двогодишња опседнутост короном, иако се минуле недеље број новозаражених и умрлих смањио, не престаје. Лекарски део Кризног штаба упозорава на превелику опуштеност, непоштовање заштитних мера у ношењу маски и држању дистанце. Посебно указују да прети нови талас заражавања због слава, масовних окупљања и спортских догађаја. На крају недеље коју посматрамо у Дневнику РТС је саопштено да је било тестирано 8.900 пацијената; да су међу њима откривена 1.244 новооболела, а умро је 41 болесник. У болницама је било 3.511 пацијената што је готово упола мање него раније.

            И на крају о српским спортистима који на међународној спортској сцени бележе вредне успехе. Тенисери Србије су у полуфиналу Дејвис купа у Шпанији изгубили од Хрватске са 1:2. Једино је Новак Ђоковић све побеђивао, а остали су подбацили. Од младих снага се више очекивало, али они нису стасали за велика остварења. Вероватно нас, по природи ствари, чека прича да смо некада имали великог Новака Ђоковића. У Шпанији је на Светском првенству наша женска рукометна репрезентација остварила на почетку две победе и наставља такмичење. Тако за Србију из спортске сфере из света једино долазе медаље и победе.

 

            Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар