Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 30. децембар 2021.

ОВАЈ ПУТ УЗ КОРОНУ ПОНЕШТО И О ДРУГИМ ТЕШКИМ КРИЗАМА

 

422. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 02.11.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

 ОВАЈ ПУТ УЗ КОРОНУ ПОНЕШТО И О ДРУГИМ ТЕШКИМ КРИЗАМА 

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 422. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 25. до 31. октобра 2021. године уз корону ћемо понешто и о другим тешким кризама не само код нас него и на међународном плану. У последња два дана недеље коју посматрамо очи света су биле окренуте према Риму. Тамо је био самит Г-20 најразвијенијих држава света, на којем су њихови лидери разматрали како ублажити последице климатских промена и пандемије ковида 19, које су угрозиле привреду у тој мери да је доведен у питање опстанак највећег дела човечанства. Опет су светски моћници демонстрирали њихову познату ароганцију, без имало емпатије према патњама становника земаља у којима владају: сиромаштво, глад и болештине, као што је садашња корона вирус. Наравно, није било политичке воље код окупљених богаташа да се договоре о дона-торству вакцина, хране и других потрбштина сиромашнима. Зато је генсек Уједињених нација Гутереш изразио дубоко разочарење оваквим понашањем моћника изјавивши да међу највећим силама влада "опасан ниво неповерења", због чега свет иде ка климатској катастрофи.

            Одмах после Рима, првог дана новембра, у Глазгову је почео дванаестодневни самит Уједињених нација о климатским променама. Окупили су се лидери 197 држава, међу којима је и председник Србије Александар Вучић. То је можда и последњи покушај да се смањи емитовање гасова и спречи даље загревање које је довело да садашњих катас-трофалним климатских погоршања. Мало је вероватно да ће и од овог самита бити неке вајде. Јер, потсетимо се само да су се Париским споразумом учесници обавезали да ће сваке године улагати по сто милијарди долара у спречавање климатских промена, а до данас није ни долар у то уложен, него су активност померили за 2023. годину. Можда се и ово нечињење уклапа у планове глобалиста и сатаниста, који су намерили да са ковидом 19 поморе милијарде људи на планети Земљи, како би сва богатства њима припала!?

            После претходног осврта на оклевања светских моћника да од великог страдања спасу остатак човечанства, реч две о култури сећања страдалог српског крајишког народа од тих истих агресора. Удружење Отаџбински покрет у Новом Саду на занимљив начин баштини сећање на свој отети завичај Српску Крајину. Седма је година како прогнани Крајишници, као двоструки завичајци, у култури сећања организују манифестацију Дани Српске Крајине у Српској Атини. Због пандемије корона вируса прошле године манифест-ације није било. Председник Удружења Драгомир Лалић обавестио је чланство да ће ово-годишњи Дани... бити посвећени 30. годишњици од доношења првог устава и проглашења Републике Српске Крајине. Тај историјски догађај за Крајишнике десио се 19. децембра 1991. године, на Никољдан, у Книну, када се српски народ ради спаса од  геноцида од Туђманове власти одвојио и основао своју државу. У знак сећања на тај дан биће одржан и округли сто са темом: РСК 30 година касније.

 

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар