Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 30. децембар 2021.

СЕЋАЊЕ НА ДРЖАВУ ЧИЈИ СЕ ТРАГОВИ ЈОШ ВУКУ

 

425. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, 30.11.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

 СЕЋАЊЕ НА ДРЖАВУ ЧИЈИ СЕ ТРАГОВИ ЈОШ ВУКУ    

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 425. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У последњој недељи новембра од 22. до 28.11.2021. године, бележимо сећање на државу чији се трагови још вуку. Новембар је месец који повезује те две Југославије, траг-ичне за нас Србе Крајишнике. У нашој прошлој хроници питали смо се: - Зашто се у Срб-ији 11. новембар, у култури сећања на завршетак Првог светског рата 11.11.1918. године,  обележава као Дан примирја, а не победе?! На тај апсурд су указала двојица историчара. Један од њих Дејан Ристић, који дан касније у интервјуу Политици указао је да смо сами себе осудили на забрану сећања или препуштање историјском забораву кад је реч о појава-ма, феноменима, догађајима и личностима који су обележили раздобља Првог, а потом и Другог светског рата. Тиме смо широм отворили врата кривотворењу и релативизацији онога што се десило у тим периодима - поентирао је Ристић.

            У ова два дана настајања и емитовања наше хронике 29. и 30. новембра дешава се млако сећање како смо славили тај датум као највећи празник те државе. Чини се да је траг на ту прошлост ефектно исказао, преко друштвених мрежа, писац Дејан Лучић, да се Бео-град и данас понаша као југословенски, а не српски град и да таквим поступцима на брани истинске српске интересе. За нас Србе Крајишнике прва Југославија је, на почетку њеног настанка после Првог светског рата, била остварење  вековног сна да сви Срби живе у истој држави. Међутим, чим се распала на почетку Другог светског рата настанком НДХ-азије  над српским крајишким народом је извршен у историји најмонструознији геноцид. Нажалост, и на распаду друге Југославије поновило се етничко чишћење српског крај-ишког народа. Десило се да су Крајишници највеће жртве југословенске идеје.

            Од актуелних дешавања о којима свакодневно по цео дан, већ трећу годину, слуша-мо узнемирујућу причу са тв екрана је пандемија ковида 19. У минулој недељи стање се прилично смирило, уз стално оправдано упозорење да нема опуштања и заборава да се користе заштитне маске и дистанца. Минуле недеље у вечерњем Дневнику РТС-а саопште-но је да је тестирано нешто више од 9.800 пацијената. Регистровано је више од 1.670 ново-заражених, а умро је 51 оболели. У болницама се налази близу 4.300 оболелих од короне. Тиме је преполовљен број хоспитализованих ковид пацијената у односу на стање пре неде-љу две. Кризни штаб оправдано упозорава да прети понављање прошлогодишњег сценари-ја да ће се у време слава, утакмица и других масовних скупова десити велико погоршање.

            У сфери спорта, одакле нам једино долазе успеси на међународном плану, овај пут су остварени половични резултати. У Дејвис купу тениска репрезентација Србије, у груп-ним квалификацијама победила је Аустрију са 3:0, а изгубила од Немачке са 1:2. Победио је једино Новак Ђоковић. Ипак иду у четвртфинале захваљујући Русима, који су победили Шпанију. Кошаркашка репрезентација Србије у Београду је са пола коша 101:100 победила Естонију, а изгубила од Белгије 73:69. Квалификације се настављају у фебруару 2022.

 

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар