Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 30. децембар 2021.

ЗАШТО ДАН ПРИМИРЈА, А НЕ ПОБЕДЕ?!

 

424. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 16.11.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

 ЗАШТО ДАН ПРИМИРЈА, А НЕ ПОБЕДЕ?!  

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 424. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У другој недељи новембра од 08. до 14.11.2021. године, питамо се зашто се у Срби-ји 11. новембар, у култури сећања на завршетак Првог светског рата 11.11.1918. године,  обележава као Дан примирја, а не победе?! На тај апсурд су указала двојица историчара. Мала Србија је у том рату нападнута од две највеће европске државе: Аустроугарске и Немачке. Уз помоћ српских ратних добровољаца, махом наших Крајишника, и Француске била је истински победник. Унела је своју државност и историју у заједничку државу Југо-славију. Два пута су је тзв. братске републике тешко изневериле: први пут у Другом свет-ском рату, када су Срби у НДХазији доживели  тежак геноцид, и други пут  у грађанском рату од 1991. до 1995. када је та држава нестала. Прошле су безмало пуне три деценије од тог крвавог распада и милион и 200 хиљада српских избеглица, а Србија се споро враћа својим коренима, традицији, историји и сопственом бићу...

            Други сегмент наше хронике односи се на неуспех Конференције Уједињених нација (УН) о климатским променама у Глазгову. Делимично се успело утолико што је постигнута сагласност да се коришћење термоелектрана на угаљ постепено смањује, а не да се оне угасе - какав је био актуелни захтев. Пола века је ова тема у фокусу на агенди УН, а стање се стално погоршавало до катастрофалних размера - какве су сада! Међутим, десет најмоћнијих земаља које су својим понашањем довеле до светске еколошке ката-строфе не хаје за вапаје трезвених форума и грађана, него настављају са изазивањем нових криза - као да желе пропаст света!

            Једна од тих нових пошасти је актуелна криза са ковидом 19 која тресе свет. Код нас је кажу порасла вакцинација, примењују се ковид пропуснице, а опада број заражених. Да ли су то политичке потребе, пошто је ова криза скроз исполитизована у целом свету, или је на делу истинско побољшање остаје да се види.

            И, најзад избегличкој кризи и ублажавању њених последица никад краја. Она  дуб-око погађа све нас крајишког порекла - због отетог завичаја. У недељу 14. новембра, у јут-арњем програму РТС-а била је представница форума, у чијој је надлежности стамбено збрињавање избеглица из Републике Српске Крајине и Босне и Херцеговине. Рече, да до 14. децембра траје прикупљање података о стамбено незбринутим избеглим крајишким породицама и да таквих има, по неким проценама, од 30 до 50 хиљада. У фонду који је обезбедила Европска унија има новца да се гради једно комплетно ново насеље... Проблем је што се та акција електронски  спроводи. Тиме је доступна малом броју оних који то могу да користе, а већина је старих и невештих, који за то неће ни знати....

            На самом крају, најрадоснија вест која је разгалила срца велике већине, ако не и целе нације, је дошла на самом крају недеље коју посматрамо. Фудбалска репрезентација Србије је остварила велики подвиг. Победила је Португал на његовом терену са 2:1 и ква-лификовала се директно за Светско првенство у фудбалу, догодине у Катару. Популарни селектор Драган Стојковић Пикси најзаслужнији је за то.

 

            Милан Ливада



 

 

 

           

 

Нема коментара:

Постави коментар