Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 30. децембар 2021.

КРАЈИШКЕ СТРАДАЛНИКЕ ИЗ ДВА РАТА СКУПШТИНА СРБИЈЕ НЕ ПРЕПОЗНАЈЕ

 

428. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 28.12.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

 КРАЈИШКЕ СТРАДАЛНИКЕ ИЗ ДВА РАТА

СКУПШТИНА  СРБИЈЕ НЕ ПРЕПОЗНАЈЕ     

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 428. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

                У недељи од 20. до 26. децембра 2021. бележимо како Скупштина Србије не пре-познаје оправдане захтеве крајишких страдалника у два рата. У нашој емисији Завичај - Слободна Крајина прошлог уторка говорили смо о неправди која се чини према ратницима из Републике Српске Крајине у грађанском рату у Хрватској од 1991 - 1995. године чије захтеве не препознаје највише политичко и законодавно тело Републике Србије. Само три дана касније, у петак 24. децембра београдска Политика је известила како та иста Скупштина није прихватила захтев свог најстаријег посланика о јасеновачком логору.  

            Крајем претпрошле недеље, 18. децембра на Дану Српске Крајине у Српској Атини још једном је са горчином казано да је Скупштина Србије, више од две деценије од завршетка свих ратова у бившој заједничкој држави Југославији од 1991 - 1999. године, одбијала сваку иницијативу да се борцима Војске Српске Крајине (ВСК) призна ратни стаж. Истовремено је учешће у ратном отпору Нато агресији на Косову троструко више вредновано него на другим војиштима. Официрима послатим из Београда на командна места у ВСК признат је борачки стаж у двоструком трајању, уз све привилегије које уз то иду. Ти исти официри су током целокупне активности око признавања права из учешћа у грађанском рату у Хрватској, уверавали борце са којима су командовали на крајишким ратиштима, да ће свакако и њима бити признат борачки стаж. Међутим, прошле године је Скупштина Србије донела закон о правима бораца у којем једино нема Крајишника. Тиме су они дефинитивно обесправљени и дискриминисани. Најтрагичније је што им се не каже истина - због чега се игноришу њихова права?! Него се цинично они теше да још има наде, да закон није непроменљив, да скупе тридесет хиљада потписа и томе слично!

            Минулог четвртка, 23. децембра Скупштина Србије није прихватила иницијативу свог најстаријег посланика. Ради се о Смиљи Тишми, преживелом детету логорашу Јасен-овца, оснивачу Удружења преживелих Јасеновца. Она је са скупштинске говорнице пред-ложила да се у дневни ред, по хитном поступку, уврсти Предлог резолуције о усташком геноциду у Независној држави Хрватској (1941-1945), представљајући им ужасе о којима је као дете сведочила. Предлог је, поред ње, потписало још девет посланика. Док је говори-ла у сали је владала мртва тишина, а кад је завршила, поздрављена је великим аплаузом - пише Политика. Међутим, од 143 присутна посланика, само је њих 30 гласало "за",  а 113 није гласало уопште.

            Сутрадан је у јутарњем програму РТС један српски историчар, који се често појављује на малом екрану, на питање водитељке: - Како коментаришете овакав поступак посланика? - индолентно и невољно негаторски рекао: - Зар ћемо сад после толико време-на жртве пребројавати! Многи се из Београда тако игнорантски односе према страдању српског крајишког народа!

 

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар