Милан Ливада

Милан Ливада

недеља, 31. октобар 2021.

КОРОНА ЈЕ ИПАК ГЛАВНА КРИЗА

 

421. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 26.10.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

 КОРОНА ЈЕ ИПАК ГЛАВНА КРИЗА 

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 421. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 18. до 24. октобра 2021. године у јавном дискурсу у српском друштву потпуно је превладало бављење кризом ковида 19. Мада нам се у запажањима у претходне две хронике учинило да ће енергетска и криза цена бити бар упоредо третиране у полити-чком и друштвеном ангажману надлежних српских институција и функционера, примат је у недељи коју посматрамо у потпуности преузела корона, којом се бавимо интензивно без-мало две године. У суботу 23. октобра почела је примена ковид пропусница у угоститељ-ским  објектима после 22 часа. Државни секретар за здравство је изјавио да је то проба, а ако буде неуспешна, после десетак дана биће пооштравање мера.

            Кризни штаб и његови следбеници овако строге мере тумаче као нужност, због високог броја новозаражених са тешком клиничком сликом, што се свакодневно спинује преко тв екрана. Тако је у суботу 23. октобра, када је почела примена ковид пропусница, међу 21.380 тестираних откривено 6.750 новозаражених. Умрло је 60, а хоспитализовано је било 6.730 пацијената. Сутрадан, у недељу 24. октобра, бројке су биле нешто ниже што је уобичајено јер су тада тестирања најнижа. Новооболелих је било 5.730 међу око 17.000 тестираних. Умро је 61 пацијент. За такво стање се "оптужују" невакцинисани. Понављају се свакодневно позиви на вакцинисање...

            У том константном позивању на имунизацију забележили смо прво вакцинисање нашом вакцином Спутник В, произведеном у Институту "Торлак". Прву вакцину је прими-ла позната и у јавности популарна лекарка проф. др Даница Грујичић, која је упутила позив: "Народе вакцинишите се овом вакцином". За чуђење је да ову нашу вакцину не пре-поручују из Кризног штаба и са других компетентних места, а редовно спомињу друге, туђе и увезене вакцине.

            Страх и драматизацију од пандемије ковида 19 повећавају поруке из Светске здрав-ствене организације (ЗСО). Са тог пункта су стигла упозорења: да нема смиривања панде-мије док свакодневно имамо по 50 милиона оболелих; да по свакодневном броју оболелих сада предњаче Русија и Немачка; да ће убрзо у Источној Европи бити 20 милиона новозаражених ковид болесника; да ће, што је најчудније звучало, "ова пандемија престати кад ми то будемо хтели!?"

            Све у свему доминантна свакодневна прича на простору Србије, коју ћемо свакодневно по цео дан слушати са малих екрана, биће ситуација са пандемијом ковида 19. Не назире се светло на крају тунела како ћемо изаћи на крај са овом пошасти!

 

            Милан Ливада           

           



           

 

Нема коментара:

Постави коментар