Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 11. октобар 2021.

ДВА ДАТУМА ИЗ КУЛТУРЕ СЕЋАЊА ВЕЗАНА И ЗА СРПСКУ КРАЈИНУ

 

415. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 14.09.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

ДВА ДАТУМА ИЗ КУЛТУРЕ СЕЋАЊА ВЕЗАНА И ЗА СРПСКУ КРАЈИНУ    

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 415. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 06. до 12. септембра 2021, издваја се обележавање два датума из културе сећања везана увелико и за Српску Крајину. Истини за вољу давно је требало почети са тим меморијалима, али по оној узреци - боље икад него никад.

            У петак, 10. септембра било је 80 година од формирања злогласног усташког логора Јасеновац. У њему су међу страдалницима најбројнији били Срби Крајишници. После 80 година од геноцида над логорашима српски званичници су најавили градњу репрезент-ативног Меморијалног центра у Градини. То је простор на десној обали Саве, који је био у саставу Јасеновачких логора смрти. Данас то подручје припада Републици Српској и на том месту постоји пристојно спомен обележје. Једино је Српска православна црква у црквеном календару 13. септембар обележила као Свети мученици Јасеновачки. Јуче је био 13. септембар (у односу на дан кад иде наша емисија) и тим поводом је српски патријарх Порфирије служио литургију у манастиру у Јасеновцу, а потом помен крај Каменог цвета.

            Други велики датум из културе сећања је 15. септембар Дан пробоја Солунског фронта. Тој славној ратној епопеји и победи немерљив допринос су дали српски ратни добровољци из редова крајишког народа. Поводом 103. годишњице од пробоја Солунског фронта тај датум ће се од сутра, 15. септембра 2021. обележавати као Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

            Од актуелних збивања, које бележимо из недеље у недељу, већ две године пратимо драматизацију са короном. Рече неко од лекара да је 80 одсто капацитета из области здравства у ковид систему. На крају недеље коју посматрамо у вечерњем Дневнику РТС1 је истакнуто да је тестирано више од 16 хиљада пацијената. Међу њима је било више од пет хиљада инфицираних короном, а умрло је 28 болесника. Ситуација се све више заоштрава.

            Из тематике о климатским променама, у сфери екологије у којој је Србија нај-загађенија европска држава, као да се нешто покренуло. Премијерка и ресорна министарка посетиле су радове на санацији две депоније у Војводини, па ће ваљда и ту бити боље.

            Мада су нам спортисти и минуле недеље донели доста радости, већина је жалосна што Новак Ђоковић у финалу Ју Ес Опена, у недељу вече 12. септембра, није успео да победи Руса Данила Медведева и надмаши све рекорде у тенису. Популарни Ноле признаје да је у том сусрету противник био бољи играч - дакле, смена генерација је на делу. На Првенству Европе у одбојци (истовремено играна утакмица кад је трајао и Ђоковићев меч) мушка селекција Србије у осмини финала, у пет сетова је победила Турску и пласирала се у четвртфинале, где игра против Холандије. Наши момци бране титулу европских првака. Колаж тема из више области живота завршавамо информацијом да је Србија у баскету 3x3 поново првак Европе.

 

            Милан Ливада



           

Нема коментара:

Постави коментар