Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 11. октобар 2021.

УСПЕСИ СРПСКИХ СПОРТИСТА ПОТИСНУЛИ ПРИТИСАК КОРОНЕ

 

414. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 07.09.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

УСПЕСИ СРПСКИХ СПОРТИСТА ПОТИСНУЛИ ПРИТИСАК КОРОНЕ  

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 414. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 30. августа до 05. септембра 2021, бројни сјајни успеси српских спорт-иста на међународној сцени, међу којима су и бројни такмичари пореклом из Српске Крајине, потиснули су суморне свакодневно спиноване приче о застрашујућој корони. Крећемо од младих на којима свет остаје, а то је јуниорска ватерполо репрезентација Србије, која је на светском првенству за ту категорију освојила златну медаљу и постала првак света. Тиме су потврдили да су достојни наследници српских сениора олимпијских шампиона. Успешни су били и српски спортисти који су се са 16. Параолимпијских игара из Токија вратили са шест медаља. После олимпијске бронзе сјајне српске одбојкашице нису успеле да и трећи пут заредом, пред својом публиком у Београду, на првенству Евро-пе по трећи пут узастопно постану шампионке старог контитента, али с обзиром на приказ -ану игру, њихово друго место и сребрна медаља сија златним сјајом. И фудбалска репрез -ентација Србије, у јесењем колу квалификација за светско првенство у Катару, као дома-ћин у Београду победила је Луксембург са 4:1. Баш данас, кад иде ова емисија, играли су српски фудбалски репрезентативци у Северној Ирској. Новак Ђоковић  на Отвореном првенству Америке у тенису забележио је досад три победе и сви ми овде у Србији очекујемо да буде победник овог последњег великог турнира у години и увећа своју ризницу највећих трофеја.

            Толико међународних наступа и победа наших спортских селекција унело је у народ, макар и на кратко, ведрину, расположење и олакшање од суморног свакодневног бомбардовања вестима о корони. Како смо и најављивали у претходним у Новом Саду је отворена нова Ковид болница, иначе трећа у Србији. У њу су већ пребачени сви пацијенти из Клиничког центра Војводине оболели од короне. На крају минуле недеље, 05.09. у вече-рњем Дневнику РТС изнето је да је било тестирано више од 11.300 пацијената; да је међу њима било више од 2.800 новозаражених; да је умрло више од 20 болесника... Најављује се за две три недеље најјачи удар делта соја. И тако из дана у дан, по цео дан са малих екрана корона прети...

            У Србији медији и надлежни политичари нису баш видно реаговали на библијске поплаве и разорне урагане у више држава САД. Као да је код нас у еколошкој сфери све у најбољем реду, а од природно лепе земље направили смо еколошки најзагађенији животни простор. Уз то поплаве нам сваке године чине непроцењиве штете, а овогодишња суша је велика опомена колико смо као држава неспремни за климатске промене оваквих размера. Амерички научници упозоравају да су све екстремнији временски услови повезани са убрзаним загревањем Арктика. Председник САД Бајден је најавио историјска улагања за супротстављање климатским променама највидљивијим у снажним олујама, поплавама и пожарима који су погодили државу.

 

            Милан Ливада 

           



Нема коментара:

Постави коментар