Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 11. октобар 2021.

КОМЕ СУ СТАРИ ЉУДИ ТЕРЕТ?!

 

418. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 05.10.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

КОМЕ СУ СТАРИ ЉУДИ ТЕРЕТ?!     

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 418. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 27. септембра до 03. октобра 2021. године наметнула се тема о старим људима. Наиме, у петак 01. октобра обележен је Међународни дан старих људи. Преко телевизијских емисија огласило се мноштво државних институција, удружења и поједина-ца надлежних за збрињавање старих. Разуме се, да су сви они настојали да казују тв ауди-торијуму  декларативна опредељења наше државе да стари људи не буду заборављени и одбачени од друштва. Тако су новинари и срочили ону фразу да јесен живота буде сунчана за старе. Наравно да је српска стварност увек била, а нарочито је у ово наше време далеко од те идиличне жеље.

            Безмало две године у Србији траје драматична борба са ковидом 19, чије су највидљивије последице велико умирање старих људи. Они опет брзо умиру због разних болести које су их спопале, пре свих од рака, јер нису имали могућности да се лече. Поред тога дуго их сатире низак животни стандард и сиромаштво. Није то, наравно, само српски проблем, већ је планетарни. Једна анкета Уједињених нација у најразвијенијим државама света показала је: - Чега се највише боје њихови грађани? Одговорили су на то питање: - да највише страхују да се не разболе, јер немају новца да се лече! Посебно велику смртност, почев од деце, изазива сиромаштво. Од лидера великих земаља света то је уочио и јавно признао један од челника Индије, када је поводом националног празника изјавио да њени предводници могу говорити о било каквом успеху тек кад смање сиромаштво. Према Спутњику Путин је недавно открио: - Ко је највећи непријатељ Русије? То је сиромаштво - поентирао је руски председник и додао - Тек кад остваримо бар почетни облик благостања обичних људи, моћи ћемо да кажемо да смо успели у најважнијем подухвату. За разлику од оваквих размишљања, најбогатији људи западног света, по многим уверљивим тврдњама, смислили су пандемију ковида 19, која већ две године тресе цео свет, како би поморили већину човечанства да "преосталој златној милијарди" припадну сва богатства. Једна моћна жена из те братије је рекла: да је превише старих људи; да је то велики терет за друштво и да треба нешто предузети! Да ли је пандемија то што су предузели?!

            Предводници Србије дуже од три деценије имају преча посла од бриге о старим људима и искорењивању сиромаштва. Кад су немилице, буд зашто, распродавали домаћим тајкунима и странцима солидну индустрију, коју су створиле комунистичке генерације, нихилистички су говорили да имају стручну и јефтину радну снагу. Тиме су своје грађане, радно активне, гурнули у ропство и сиромаштво, а пензионерима четири године одузимали део од ионако скромних пензија. Како онда у таквом амбијенту српског друштва обезбеди-ти пристојан живот старим људима и солидан животни стандард радно активном становништву?!

 

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар