Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 11. октобар 2021.

СЕЋАЊЕ НА ВРЕМЕ КАДА СУ СВИ СРБИ БИЛИ У ЈЕДНОЈ ДРЖАВИ

 

416. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 21.09.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

СЕЋАЊЕ НА ВРЕМЕ КАДА СУ СВИ СРБИ БИЛИ У ЈЕДНОЈ ДРЖАВИ   

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 416. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 13. до 19. септембра 2021, по значају се издваја сећање на време када су сви Срби са Балкана и дела средње Европе, једини пут у историји, живели у једној држави - Југославији која је, уз прекид током Другог светског рата, потрајала седам деценија.  Први пут су сви Срби обележили 15. септембар као Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Тај свесрпски државни празник је установљен прошле годи-не, у знак сећања на 15. септембар 1918. ратне године, када је Српска војска извршила пробој Солунског фронта. Тим херојским подвигом означен је почетак краја Првог свет-ског рата и пропасти три царства: аустро-угарског, немачког и отоманског. На развалинама та три царства настале су нове државе, међу којима је била и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, потоња Југославија. Срби су се тада дефинитивно ослободили германског и отоманског ропства и почели да живе у једној, по величини петој-шестој европској држави. Те државе нема више од три деценије и леп је гест у култури сећања што су се  заборавни Срби вратили својим коренима и Солунском фронту. То прво обележавање при-мљено је у свеколикој српској јавности као велики гест захвалности потомства на несеби-чном патриотском жртвовању предака за ослобођење нације из вековног ропства и оства-рење сна да сви Срби живе у истој држави.

            Из сфере културе сећања на српску прошлост бележимо и један хвале вредан култ-урни подухват прогнаних Срба Крајишника. Удружење Далматинаца из Суботице, са пред-водником Милорадом Кураицом, уз подршку бројних донатора и надлежних културних институција и државних органа Хрватске, успешно је обновило Братску кућу у селу Плавно, у северној Далмацији. Са сталном поставком уметничких слика и других вредних предмета, овај споменик културе сведочиће о просветитељској мисији првог српског Европејца и књижевника Доситеја Обрадовића, који је у Плавно дошао 1761. године. Ту је учио децу и написао неке од својих највреднијих књига.

            Од актуелних тема које редовно бележимо је неизбежна корона вирус и лекарске претње да се ближимо лањском рекорду од осам хиљада заражених. У недељу вече, 19. септембра у Дневнику РТС1 саопштено је да је међу 16.640 тестираних било 5.225 ново-заражених; да је умрло 37, а на болничком лечењу се налази око 4.400 пацијената.

            Минула недеља није била наклоњена ни српским спортистима, од којих су многи на светском и европском врху. Тако мушка одбојкашка репрезентација Србије на Првенству Европе у Пољској није успела да одбрани шампионску титулу, него је била тек четврта. И овај пут млади су спасли част српског спорта. Јуниорска репрезентација у ватерполу на турниру на Малти освојила је титулу првака Европе.

 

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар