Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 23. март 2023.

ОДЛАЗАК МИЛАНА МИЋЕ ЋУРУВИЈЕ

 

476. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 14.03.2023. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 

 ОДЛАЗАК МИЛАНА МИЋЕ ЋУРУВИЈЕ

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 476.  Недељна хроника од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

            У недељи од 06. до 12. марта 2023, доносимо фрагменте из некролога нашем Примишљанцу Милану Мићи Ћурувији, који је казивао аутор овог текста на сахрани на Новосадском новом гробљу минуле суботе, 11. марта. Тешко нам је, драги наш Мића - тако смо те колоквијално звали - у овом тренутку када те испраћамо у вечност, а најтеже твој одлазак доживљава твоја честита породица од четири генерације: супруга Драга, син Владо, снаха Мирјана, унук Марко и унука Данијела, са сином Марком, твојим праунуком. За њих је овај тренутак пребрзо дошао после оне величанствене прославе твога 90. рођен-дана у амбијенту породичне хармоније, љубави и пажње, октобра минуле године.

            Драги мој земљаче, рођени смо у истом селу Примишљу, на Кордуну, у Српској Крајини. Твој животопис пажљиво сам бележио у твоме стану, у присуству и учешћу члан-ова твоје породице. То казивање и сведочанство намењено је за Књигу о Примишљу коју припрема за објављивање група наших Примишљанаца, на челу са Савом Смољановићем. Вођени културом сећања желимо да оставимо бар скроман траг о геноцидном страдању на Крајишкој голготи и прогону библијских размера из отетог вишевековног завичаја.

            У твом сведочењу препознајемо злу судбину малтене свих Примишљанаца и Крај-ишника у Другом светском рату. Био си десетогодишњак у многочланој породици када је у априлској ноћи 1941. у наше село дошла група НДХ-азијских усташа, похапсила пун камион Примишљанаца, међу којима је био и твој отац, одвезла их и стрељала у Јелику, крај Слуња. Цео рат је прошао у сталним бежанијама твојим стричевима, који су бринули о теби, па су тако Ћурувије избегле зверске покоље у којима су нестале крајишке породице После рата у Карловцу си завршио занат за токара, запослио се и цео радни век провео у чувеној "Југотурбини". Тада си склопио брак са Драгом, у којем сте добили сина Владу, који је завршио студије металске струке, и као инжењер дошао код вас  у исту фабрику. Толико сте били везани за завичај да сте током рада у Карловцу изградили кућу у Прими-шљу, у коју сте се намеравали преселити после пензионисања.

            Планове породице Миће Ћурувије сурово је онемогућио грађански рат у Југослави-ји од 1991. до 1995. године. Самопроглашена и отцепљена Република Хрватска починила је геноцидне злочине над српским крајишким народом равне онима из 1941., а у завршни-ци ратних дејстава је прогнала више од 200 хиљада Срба из југозападног дела Републике Српске Крајине. Ћурувије су се преселиле у Нови Сад. Сада знамо да су ти ратови били по агенди НАТО алијансе у борби против православља од Крајине до Русије. Тако је Мића Ћурувија на чудесан начин човека појединца спојио у свом животу Други и Трећи светски рат.

 

            Милан Ливада

 

 

 

 

 

 

1 коментар: