Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 23. март 2023.

ВИШЕ ОД ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ НАТО АМПУТИРА СРПСКЕ ПРОСТОРЕ

 

474. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 28.02.2023. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 

ВИШЕ ОД ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ НАТО АМПУТИРА СРПСКЕ ПРОСТОРЕ

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 474.  Недељна хроника од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

            У недељи од 20. до 26. фебруара 2023. године бележимо како је почела друга годи-на рата између Русије и Украјине. То је у ствари Трећи светски рат, у којем НАТО алијанса посредно, ангажманом украјинске војске коју је осам година припремала и стално је  више-струко помаже, ратује против Русије. Из крајишгог угла временски гледано та НАТО агресија - од Крајине до Русије - траје више од три деценије. Прва је на удару била Српска Крајина, јер је у НАТО-вој агенди циљ био да се уништи православље. Целу претпоследњу деценију 20. века трајале су жестоке политичке и свеколике друге турбуленције да се демонтира Југославија. Хрватска се са НАТО инструкторима темељито припремала за отцепљење и потоње ратне догађаје. Грађански рат на њеном простору, на којем је живело  око милион Срба, је почео 1991. године. Након четири године крвавог рата и геноцида над народом Републике Српске Крајине десио се егзодус библијских размера 1995. Србима Крајишницима је отет завичај, опљачкана силна имовина, а матична држава која их је при-мила није организовала стручан тим правника да прогнанима помогне да добију било какву сатисфакцију. Штавише Крајишници су једини доживели и друго бомбардовање у НАТО агресији на Југославију 1999. године.

            Други сегмент ове белешке односи се на ампутацију Косова и Метохије од Србије после споменуте агресије натоваца 1999. Отада четврт века трају преговори и захтеви наше  стране да се поштује и доследно примени Резолуција Савета безбедности УН 12-44, по којој је Косово у саставу Србије. Управо су ових дана, када настаје овај текст, максимално учестали арогантни притисци америчких и европских изасланика, у контексту рата са Русијом, да се Срби одрекну сами себе и потпишу ампутирање тога дела своје државе. То је тих више од три деценије натовске контроле српских простора. Остаје да се види како ће и да ли ће се овај чвор расплести?!

            И на крају, реч две о судару Титана између Русије и НАТО алијансе, преко леђа Украјине. То је тектонски поремећај међународних односа досад невиђен на светској сцени. НАТО је у своју агенду, уз уништење православља додао и "златну милијарду". Улог је толико велик да ниједна страна не сме да изгуби, па није искључена ни употреба атомског оружја. Друга велика промена која се најављује била би, да се по завршетку ратних окршаја конституише биполарни свет, који би предводила Кина, уместо досада-шњег униполарног и доминације Америке. Било како било, ко преживи причаће.

           

            Милан Ливада

               

 

Нема коментара:

Постави коментар