Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 23. март 2023.

ПЕРИОД ЕСКАЛАЦИЈЕ КОНФЛИКТА ОД КРАЈИНЕ ДО РУСИЈЕ

 

477. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 21.03.2023. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 

 ПЕРИОД ЕСКАЛАЦИЈЕ КОНФЛИКТА ОД КРАЈИНЕ ДО РУСИЈЕ  

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 477.  Недељна хроника од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

            У недељи од 13. до 19. марта 2023. године чини се, из нашег крајишког угла, да је био период ескалације конфликта  зараћених страна од Крајине до Русије. Овде, код нас су долазили бројни амерички и европски емисари да, под притиском на српске заваничнике, окончају тешке последице њихове НАТО агресије: на Српску Крајину 1991., а на Србију 1999. године. Истовремено, на другом крају света, неприкосновени лидер велике Кине Си, у моменту кад настаје овај текст, борави у тродневној посети Русији, где ће са њеним пред-седником Путином, размотрити горуће светске теме и о томе послати важне поруке.

            Сведоци смо да се баш минуле недеље десила ескалација перфидних и безочних притисака,  споменутих америчких и европских емисара, да се званична Србија одрекне распетог и ампутираног Косова. Тиме настављају подцењивачки однос, првенствено према православљу које је у њиховој агенди за уништење. Демонстрирају ароганцију да не поштују ни Резолуцију 1244 УН, по којој је тај простор саставни део државе Србије, са високим степеном аутономије. Такође не поштују ни Бриселски, ни друге бројне потпис-ане споразуме, а камоли да их примењују. Игноришу стално указивање српске стране на терор над Србима, у којем убијају српску децу и старце готово свакодневно. Наша страна је пред том њиховом ароганцијом учинила бројне уступке, а сада наши говоре да су стигли до црвених линија, преко којих не могу да пређу. Такви притисци се примењују и у Републици Српској, у БиХ, а Републику Српску Крајину су уништили још 1995, и то нико не спомиње, сем ми који поштујемо  и баштинимо културу сећања на отети завичај.

            Више од три деценије после НАТО агресије на српске просторе траје борба непре-стана за какав такав суверенитет. Прошло је више од године како НАТО преко Украјине у суровом рату настоји да покори Русију. Међутим, показало се да Русија није Србија и да НАТО тријумфално гази преко лешева само у малим земљама. Са Русијом, бар до сада, тако не може. Вероватно неће ни моћи, пошто на споменутом сусрету Кина нуди мировни план, који се тешко може одбити, док Русија прихвата кинеске мировне иницијативе. Још више погађа Америку и Европу најава, да ће на овом сусрету Путин и Си, уз ојачавање стратешког партнерства, главну пажњу усмерити на стварање мултиполарног света, који већ функционише. Баш на почетку тродневног сусрета један од високих америчких звани-чника љутито протестује јер је, дакако по њиховом схватању, то недопустиво да се руши свет који је Америка стварала још од Другог светског рата.       

 

            Милан Ливада

 

Нема коментара:

Постави коментар