Милан Ливада

Милан Ливада

уторак, 23. јул 2013.

Уредник "Гласа Крајине у Војводини" у емисији "Завичај"

У недјељу, 21. јула, уредник и оснивач "Гласа Крајине у Војводини" гостовао у радијској емисији "Завичај" и представио 12. број "Гласа..."

Такође, реализовао је и редовну рубрику "Недјељна хроника".

У поменутој емисији гостовао је и пјесник, хроничар и афористичар Бошко Бућан.





16. Недељна хроника за Радио Срем, за 21.07.2013.


од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај


Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радио Срема. Ово је наша 16. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

У бележењу најзначајнијих дешавања, која се тичу првенствено наших крајишких судбина, за минулу недељу од 15. до 21. јула 2013. означили смо две теме које живот значе. Прва је прави божји дар – богат род и жетва, не само пшенице, него и поврћа, воћа и кукуруза. Да је среће сада би се сви у држави Србији, од врха до дна, ангажовали да се све пожање, побере и ускладишти. Било би довољно хране за цело српско друштво, до наредне жетве, а вероватно би претекло и за извоз. Лакше би, у том контексту, преживеле и стотине хиљада крајишких избеглица, међу којима је много гладних уста.

Међутим, престонички београдски медији истичу да је увозно воће и поврће јефтиније од домаћег, али не кажу да је увезено без царине, од високосубвенционираних европских производђача. А Влада, уместо о жетви прича о сопственој реконструкцији и бриселском споразуму.

Друга тема је претежно наша крајишка ствар. Историчар, писац, песник и политички ангажовани актер у грађанском рату у Хрватској од `91. до `95. Миле Дакић се током јула обраћа отвореним писмима хуманитарним организацијама и свим борцима за људска права да му, на правди Бога, помогну. Он је више година у раљама хрватског правосуђа. Ни после бројних суђења, у којима га нико од 28 сведока, што оптужбе што одбране није теретио за фингирану оптужницу, хрватски суд не доноси пресуду.

Само Дакић зна какву драму преживљава, у том паклу неизвесности и притисака, у 82. години живота. Теже му је кад не осећа довољну подршку и помоћ својих Крајишника. Зашто смо такви поставља питање аутор овог осврта бројним крајишким удружењима грађана, која се шепуре да пуно раде за крајишку ствар?! А што се тиче бриге државе подсећамо на компетентну оцену Дакићевог колеге по струци, угледног српског историчара Радоша Љушића: Србија никад није бринула о својим грађанима!



Милан Ливада


Нема коментара:

Постави коментар