Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 29. октобар 2015.

ДВЕ ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

133. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 27.10.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај 

ДВЕ ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 133. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.
У недељи од 19. до 25.10.2015., забележили смо две добре вести, из државне заједнице, која је једини српски добитак, у распаду бивше заједничке државе Југославије. То су Дани Српске у Србији и Декларација о геноциду пре 70 година коју је донела Скупштина Републике Српске.

Репрезентативна манифестација Дани Српске у Србији отворена је у понедељак,  19.10.2015., у Новом Саду. Посебно је била значајна промоција Историје Републике Српске, поводом 20. годишњице њеног постојања, у Матици српској. Пред окупљеном интелектуалном елитом о вредностима овог историјског дела говорили су аутори академик Ненад Кецмановић и др Чедомир Антић, као и академик Алекса Буха. Велика је ствар имати историју државе која постоји само две деценије. Добро би било да њени садржај и поруке допру до свих грађана Српске. На свечаној академији у Српском народном позоришту, на којој су били и патријарх српски Иринеј и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, о актуелној стварности Српске надахнуто је говорио њен председник Милорад Додик. Снажан утисак су оставиле његове оцене да они развијају своју државу, да имају неких неспоразума са својом опозицијом, али се боре против таквих застрањивања, а посебно је одјекнуло када је рекао да понекад имају осећај да више воле Србију од нас овде.

Остварења Републике Српске заслужују сво поштовање. Воде је способни људи дорасли историјским временима. Такве кадрове није имала Република Српска Крајина, па је зато тако и прошла. Било би добро да смогнемо снаге да то и кажемо. У том контексту је аутор овог осврта имао осећај мучнине и нелагоде што ондашње вође у Републици Српској нису помогли нашим Крајишницима, него су их обманули и оставили саме.

А онда је, средином недеље коју посматрамо, из Бања Луке дошла вест чекана 70 година. Тамошња Скупштина Републике Српске донела је Декларацију о геноциду, почињеном од 1941-45. године у злогласној Независној Држави Хрватској. Речено је да ће Декларацију... послати парламентима Русије, Израела, Јерменије и других да их и они усвоје. Колико сам видео српска штампа ово није ни забележила. Тиме потврђује варварски однос власти, али и дела народа, према највећем делу српског националног корпуса над којим се спроведен геноцид.

Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар