Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 14. август 2020.

НЕ ОДУСТАЈУ ДА СРБИМА НАМЕТНУ ГЕНОЦИД

 

357. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 14.07.2020.

од  Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

НЕ ОДУСТАЈУ ДА  СРБИМА НАМЕТНУ ГЕНОЦИД

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 357. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 06. до 12. јула 2020, правимо осврт на културу сећања наших комшија који не одустају од зле намере да Србима наметну геноцид. Иако је прошло четврт века од крвавих грађанских ратова 1991-1995, у којима се распала бивша заједничка држава Југославија и у којима су највише страдали Срби, новостворене државице упорно за сва зла оптужују искључиво Србе и намећу им најтежу оптужбу да су починили геноцид. Такве лажне оптужбе са  муслиманске стране понављају се и овогодишњег јула поводом сећања на њихове жртве у Сребреници. Недај Боже да би иједном речи споменули да су муслиманске паравојне формације у Сребреници и околини брутално побиле више од три и по хиљаде српске деце, жена и мушкараца. Одмах после тих страдања компетентни странац, француски генерал Галоа је оценио да је муслиманско страдање у Сребреници реванш за претходно српско страдање у тој истој Сребреници. Муслиманску једностраност у овом случају подстичу српски непријатељи који су, у НАТО-агресији у споменутим грађанским ратовима и касније 1999, душмански бомбардовали све српске просторе. И дуго после тога Енглеска је хтела у Уједињеним нацијама да најстрадалније Србе прогласи за геноцидни народ!? Можда би у тој злој намери и успела да није било Русије, којој се српска страна по нашем утиску није у довољној мери захвалила и одужила!?

            Република Српска, као ентитет у Босни и Херцеговини, повукла је  пре извесног времена избалансиран потез за објективизирање односа према свим, а не само својим жртвама међу три народа у тој држави. Влада РС је оформила две међународне комисије у којима би независни експерти сагледали ратне догађаје и страдања у Сребреници и Сарајеву. Те комисије предводе два израелска стручњака - Гидеон Грајф и Рафаел Израели. Како се најављује резултати после двадесетак месеци истраживања требало би да буду познати у наредна два месеца. Полазиште за овај подухват је било јачање поверења међу три народа. Ради се о веома тешком и деликатном питању које подразумева пијетет према  свим жртвама, али и неопходност да се дође до свих релевантних података у вези са стравичним страдањима која су сви народи имали у протеклом грађанском рату.

            Можда овај документ допринесе да се гледишта објективизују. Досад су у Босни и Херцеговини осуђивани само Срби за ратне злочине, ретко и припадници друга два народа, па је ред да сви признају све жртве и да их се сећају са дужним пијететом. Видећемо да ли је то могуће и у нашим међунационалним и међудржавним односима у којима су увек само Срби били главни кривци за све што не ваља!?

 

            Милан Ливада




Нема коментара:

Постави коментар