Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 22. април 2021.

ЂОКОВИЋЕВ ПОБЕДНИЧКИ ГЛАС У САМРТНОМ ПРОЛЕЋУ 2021.

 

392. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 06.04.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

ЂОКОВИЋЕВ ПОБЕДНИЧКИ ГЛАС У САМРТНОМ ПРОЛЕЋУ 2021.

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 392. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 29. марта до 04. априла 2021. године бележимо Ђоковићев победнички глас у самртом пролећу 2021. Самртно пролеће у наслову овог осврта је асоцијација на роман Самртно пролеће мађарског писца Зилахија, који описује завршне дане Другог светског рата у Будимпешти. А Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, огласио се поводом сећања на самртно пролеће 1999. године, када су у НАТО агресији на СР Југо-славију сејане бомбе, ракете и уранијум по недужном српском народу. Рече Новак да је тада био дете и да се зарекао да ће их, кад одрасте, све победити у тенису. И би тако. У тренутку кад настаје овај текст Новак је отпочео 315. недељу на врху АТП листе најбољих тенисера света. Он је у овом кобном времену за његову домовину једини Србин који је постигао највеће домете у промоцији Србије на светској сцени. Његово обраћање јавности после освојених трофеја је на највећој дипломатској разини. Не признаје то Србија у сразмери значаја учинка њеног неприкосновеног амбасадора. Тиме нажалост потврђује наш порок да се у Срба успех не прашта.

            Целе минуле недеље главни догађај у памћењу српских самртних пролећа била је играно-документарна серија Породица, приказана на РТС-у 1. Главни јунак те приче је био Слободан Милошевић, бивши председник Републике Србије и Савезне Републике Југо-славије. Пре четири деценије, кад се домогао апсолутне власти, свој програм је означио као Године расплета. Дошло је до крвавих грађанских ратова у којима је на најмон-струознији начин разорена велика, средњеразвијена европска држава Југославија. Најгоре је прошла Република Српска Крајина из које су Хрвати брутално прогнали Србе Крај-ишнике са вековних огњишта. Добро је да се, и поред невелике историјске дистанце, о тој српској трагедији говори у свим варијантама - да се не заборави.

            И на крају реч две о актуелној пандемији. Најкомпетентнију глобалну оцену изрече Папа Фрања, на католички Ускрс пред само 200 присутних у Ватикану: - да се упркос вакцинацији пандемија шири и да тешка економска и друштвена криза погађа нарочито сиромашне... Папа заиста учестало изражава забринутост за судбину човечанства у ова тешка времена. Међутим, глобалисти који су изгледа смислили овај злочиначки подухват не одустају од зле намере да поморе већину човечанства. У контексту свеколиког корона-чвора надлежни у Србији сву енергију су усмерили на пропаганду да што више људи изађе на вакцинацију, уз славодобитно истицање да су обезбедили вакцине, као и ружење оних који још не журе да се имунизују. Првог дана ове недеље попустиле се неке од заштитних мера од заражавања вирусом. То је, на сунчаном дану, напунило баште угоститељских објеката. Ваља се надати да ће се тешка ситуација колико толико побољшати...

 

            Милан Ливада




Нема коментара:

Постави коментар