Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 22. април 2021.

ПОПУШТАЊЕ ПАНДЕМИЈЕ И КУЛТУРА СЕЋАЊА

 

394. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 20.04.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

ПОПУШТАЊЕ ПАНДЕМИЈЕ И КУЛТУРА СЕЋАЊА

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 394. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 12. до 18. априла 2021. године бележимо, најзад повољну вест о попу-штању пандемије и делимичном олакшању које тај догађај уноси у сензибилитет српског друштва. Прелазимо из ванредне у неповољну, благо побољшану епидемијску ситуацију - оценио је један од водећих чланова стручног дела Кризног штаба др Тиодоровић. Преполовљен је број заражених, после више од месец дана ђаци су кренули у школе, Грчка је отворила границе и српским туристима... Наравно, епидемиолози у њиховом стилу снажно упозоравају: да смо далеко од колективног имунитета; да се ради о благом побољшању; да се морају задржати опрезност и све мере заштите...  

            Из сфере културе сећања је било минуле недеље више обележавања значајних историјских датума из даље српске прошлости. Међутим, кад се ради о блиској прошлости и даље трају опирања да држава најзад каже свој став о највећој српској трагедији - о Јасеновцу!? У манифестацији Дани Београда откривен је споменик деспоту Стефану Лазаревићу који је овај град прогласио за српску престоницу. Такође је споменута и 1867. година када су Турци предали кључеве Београда кнезу Михајлу Обреновићу. Ова сећања заслужују све комплименте што су уведена у државну агенду поштовања националне про-шлости, а предуго је то историјско време било заборављено. На другој страни, остаје несхватљиво што државни врх Србије, у раздобљу дугом осам деценија, одбија да се изјасни о геноциду НДХазије над српским крајишким народом. У прошлом броју смо споменули да је Демократска странка Србије поднела Скупштини Србије Резолуцију о геноциду Хрватске над Србима. Њен председник Јовановић је истакао да Хрватска зло-намерно користи сваку прилику да оптужи Србију за геноцид у Сребреници, а Србија ћути о њеном геноциду, најбруталнијим у историји, над Србима. Било је таквих резолуција и раније, посебно у скорашње време, снажно документованих необоривим аргументима, у којима су сведочили још живи бивши јасеновачки логораши, подржали су те акте и јеврејски експерти за геноцид, али надлежне институције почев од Владе Србије ћуте. То  посебно погађа нас Србе Крајишнике, који смо најстрадалнији део српске нације на стратиштима НДХазије. Имамо осећај да смо грађани другог реда, кад наша матица и њена власт не хаје за тако важно питање, као што је геноцид над делом њеног народа.

            Уз ове тешке политичке и друштвене теме да споменемо и један велики спортски догађај, позитиван у сваком погледу. У Београду је јуче почео тениски турнир Србија опен. Добро је да је после дужег прекида поново настављено то такмичење јер Србија пуно дугује прваку света Новаку Ђоковићу, своме највећем амбасадору у ово зло време. Тај Србин остварио је највеће домете свих времена у тој спортској дисциплини и његови наступи на турнирима широм света највећа су промоција Србије. Ваља му се одужитаи за све то што чини за српску ствар.

 

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар