Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 1. април 2021.

ДА ЛИ ЈЕ ЧАСНИЈЕ ПОГИНУТИ ИЛИ ЖИВЕТИ ЗА ДОМОВИНУ?!

 

391. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 30.03.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

ДА ЛИ ЈЕ ЧАСНИЈЕ ПОГИНУТИ ИЛИ ЖИВЕТИ ЗА ДОМОВИНУ?!

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 391. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 22. до 28. марта 2021. године документарни телевизијски програм РТС-а приказао нам је обиље појединачних сведочанстава и серија о тешким ратним страдањима Срба, па смо овај осврт насловили упитно: Да ли је часније погинути или живети за домовину?! Те филмске и тв ратне приче односиле су се, по размерама и бруталности српског страдања, на стравични 20. век. Кад томе додамо ово наше актуелно време, прецизније ове две ковид ратне године, на смени друге и треће деценије 21. века, онда ваљда свако, ко крене и у делимично истраживање те трагедије, остане запањен пред мукама које је поднео српски народ. И још нешто о чему не водимо рачуна: све те бруталне агресије долазиле су из Европе, која и сада наваљује да нам дефинитивно отме Косово и створи велику Албанију!?

            У том историјском подсећању најупечатљивија је била мини серија од три епизоде Ратне приче са Кошара. То је, пре 22 године у јеку НАТО агресије на СР Југославију, био пункт на Проклетијама, на којем је српска војска зауставила копнену агресију из Албаније. У вишемесечним борбама погинуло је више од сто војника, а двоструко више је што тешко што лакше рањено. Ове борбе су изазвале асоцијацију на ратну 1915. годину, када се Српска војска преко сурових планина повлачила преко Албаније у Грчку. Можда ћемо о Кошарама још понешто чути из серије Породица, чије је емитовање почело јуче - 29. марта, а ради се о породици Слободана Милошевића који је тада био шеф државе. У том контексту вредно је спомена подсећање на 25. и 27. март 1941. када је пре равно 80 година, у Другом светском рату, потписан Тројни пакт са Хитлером, што је српски народ срушио у чувеним 27. мартовским демонстрацијама...

            Добро је што оживљава култура сећања код Срба, фатално склоних забораву, посебно кад је у питању поштовање војничких жртава. Поновљене су старе дилеме: 1/ да ли је морала да се деси толика погибељ? и 2/ или се могло избећи толико жртвовање младих људи? Позната је из српске ратне пропаганде теза: Част је погинути за домовину!? Колико је такво становиште кобно најбоље знамо ми Срби Крајишници, потомци Војне Крајине, поготово они чији су преци и њихове породице у споменутим ратовима доживеле трагичне губитке својих надражих. Томе су криви српски предводници, претежно диктат-ори који су уживали у сопственој глорификацији, без иоле емпатије за војнике и народ, третирајући их као топовско месо! Колико је, зар не, само племенитија теза Словака: Част је живети за домовину! Зар кобно становиште српских владара није један од битних разлога српског нестајања о којем се подуго све учесталије распреда?!

 

 

            Милан Ливада     


  

Нема коментара:

Постави коментар