Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 1. април 2021.

САМРТНО ПРОЛЕЋЕ ПРВЕ ГОДИНЕ ТРЕЋЕ ДЕЦЕНИЈЕ 21. ВЕКА

 

390. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 23.03.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

САМРТНО ПРОЛЕЋЕ ПРВЕ ГОДИНЕ ТРЕЋЕ ДЕЦЕНИЈЕ 21. ВЕКА

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 390. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 15. до 21. марта 2021. године писање ове хронике почели смо на први дан пролећа, у суботу 20. марта и насловили је: Самртно пролеће прве године треће деценије 21. века. Асоцијација се односи на роман Самртно пролеће мађарског писца Зилахија. Тема романа се односи на завршне дане Другог светског рата, када се Будимпешта тресла од грувања топова Црвене армије, која је из СССР-а прогонила агресорске немачке, па и мађарске трупе. Смрт на све стране, небројено мртвих што војника, што цивила по улицама обележило је то самртно пролеће 1945. године.

            Седам и по деценија касније, на самртно пролеће 2021. године, сведоци смо свако-дневног заражавања и умирања великог броја људи, на целом панонском простору од Будимпеште до Новог Сада, као и широм света, од ковида - 19. На неки начин још увек смо у фази подсећања на стогодишњицу од Великог рата, који је први пут у историји у сукобима на фронтовима однео милионе људских жртава. После тога рата се десила   страшна пандемија шпанске куге или колере, која је однела велик број жртава. То је било у другој деценији 20. века, у којем се десио Други светски рат са већим страдањима него у претходном. Србима се на самом крају тога кобног века - 1999. године, десио и трећи рат: НАТО агресија када је двадесетак великих држава те алијансе три месеца бомбардовало Србију и Црну Гору.

            Залуд смо се понадали да можда у 21. веку неће бити тако грозних ратова. Питамо се: - Да ли је ово самртно пролеће прве године треће деценије 21. века врхунац тренутне светске катастрофе обележене харањем корона вируса?! - или ћемо још дуго патити и умирати у овом биолошком рату?! Не знамо како ће историја квалификовати ову пан-демију, али је страшно сазнање да су творци овог вештачког вируса смислили злочиначки подухват да поморе милијарде људи! Не дао Бог да ова зла намера успе и да нељуди макар и делимично тријумфују! Без обзира како ће се ситуација даље развијати остаје мучан утисак да трезвене снаге човечанства не могу да надвладају над мрачним, тајним и моћним групама похлепних изрода који су намерили да поробе цели свет!

            О том непрекидном страдању српског рода, у вртлозима светских катастрофа, сведочили су још живи страдалници генерације Срба Крајишника која је спојила самртна пролећа 1941 - 2021. Наиме, у документарном филму Завештање, емитованом 16. марта на РТС-у 1, казивали су у камеру мучна сећања старци и старице у деветој и десетој деценији живота, који су кобног ратног пролећа 1941., као невина деца са родитељима били заточеници у злогласном усташком логору Јасеновац. Чудом су преживели и ево, понеки од њих, дочекали пандемију ковида - 19 и ново страдање Срба! Докле тако?!

 

            Милан Ливада



Нема коментара:

Постави коментар