Милан Ливада

Милан Ливада

четвртак, 22. април 2021.

КОРОНА ПОДЕЛЕ ДОДАТНО ЗАОШТРАВАЈУ ОДНОСЕ У КОНФЛИКТНОМ СРПСКОМ ДРУШТВУ

 

393. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 13.04.2021. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина"

 

             КОРОНА ПОДЕЛЕ ДОДАТНО ЗАОШТРАВАЈУ ОДНОСЕ

У  КОНФЛИКТНОМ СРПСКОМ ДРУШТВУ

           

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 393. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију "Завичај - Слободна Крајина".

            У недељи од 03. до 11. априла 2021. године бележимо како корона поделе додатно заоштравају међуљудске односе у конфликтном српском друштву. У суморну друштвену атмосферу уплашених и забринутих људи, због замора од једногодишње борбе са пан-демијом ковида 19, у кампањи за свеобухватну вакцинацију јавила се нова подела на вакцинаше и антивакцинаше. Две изјаве лекара челника ковид болница у Београду и Нишу одсликавају заоштравање конфликта између те две новостворене категорије грађана. У Београду позваше на вакцинацију и упозорише да нас неће бити ако не примимо вакцину против корона вируса. А у Нишу, без имало разумевања за оне који се још нису пријавили или дошли да приме антиковид цепиво, жестоко осудише такав поступак и упозорише да никаква измотавања придруженим болестима немају оправдања, штавише требају се тада што пре вакцинисати.

            Питамо се није ли такво тврдо становиште предводника у акцији сузбијања пан-демије потцењивање интелигенције обичних грађана, како нас називају они надљуди, који ето брину о нашем здрављу а ми то не поштујемо. Нема ли право болестан човек, уз то и добро информисан, да буде у дилеми шта да ради са својим здрављем, него да слепо и безпоговорно слуша наредбе званичника!? Зашто у јавности поред званичних, макар и у ограниченом обиму, нема ставова бројних компетентних лекара који аргументовано и уверљиво саопштавају нешто другачија мишљења. Разговарао сам недавно са пријатељем, који се после распада Југославије из Сарајева преселио у Лондон, о томе како тамо поступају у јавном дискурсу о сузбијању пандемије. Полемишу овде, каже ми пријатељ, и Са Џонсоном и питају га зашто о вакцинацији и пандемији говори час једно, час друго. Говоре о томе у медијима и у јавним иступима у Лондону и компетентни стручњаци чији ставови нису подударни са званичним. Енглези често протестују против антиковид мера. Зашто то не би могло и код нас - да се чује и друга страна?! Тако налажу правила истинске демократије и медијске ангажованости.

            У нашој Хроници реч две о култури сећања, што се односи и на Србе Крајишнике. Хрватска је 10. априла славила Дан НДХазије, што све нас пореклом са крајишких простора увек узнемири. Ново је овај пут што је 10. априла Демократска странка Србије поднела у Скупштини Србије Резолуцију о геноциду Хрватске над Србима. Њен челник Милош Јовановић, у изјави за медије је казао да Србију константно оптужују за геноцид у Сребреници, а Србија ћути за геноцид над својим народом у Хрватској. У том контексту је дошла, баш у време сећања на 80. годишњицу немачког бомбардовања Београда,и чудна изјава амбасадора Немачке да је била оправдана НАТО агресија на Србију. Млака су реаговања била са српске стране на то становиште!

 

            Милан Ливада   



Нема коментара:

Постави коментар