Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 28. јануар 2023.

ПОЧЕЛИ ДАНИ СРПСКЕ КРАЈИНЕ У СРПСКОЈ АТИНИ 2022.

 

467. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 13.12.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 

ПОЧЕЛИ ДАНИ СРПСКЕ КРАЈИНЕ У СРПСКОЈ АТИНИ 2022.

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 467. Недељна хроника од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

            У тронедељном раздобљу од 21. новембра до 11. децембра 2022. године изостале су две недељне хронике због болести аутора. У овој актуелној десио се куриозитет, да су у исто вече, 13. децембра, када се у Руми на таласима Радија Фрушка гора емитује Емисија Завичај Слободна Крајина,  у Новом Саду у Матици српској почели Дани Српске Крајине у Српској Атини 2022. Увек се овом називу додаје слоган и крајишки ЗАВЕТ - Док живе Крајишници, живеће и Крајина. То је специфична по садржају и порукама, осма по реду манифестација прогнаних Крајишника из сфере културе сећања, која ће ове јесени трајати од 13 - 17. децембра. Организатор је Удружење Отаџбински покрет из Новог Сада, који је пре осам година одлучио да обележава Дан и славу Српске Крајине, у знак сећања на Никољдан, када је 19. децембра 1991. године у Книну проглашена Република Српска Крајина. Предузимљиви председник Отаџбинског покрета Драгомир Лалић у оствари-вању програма манифестације обезбедио је подршку и сарадњу Матице Српске, Српске православне цркве, Покрајинског фонда за избегла и расељена лица, Секретаријата за културу АП Војводине, Градског већа за културу Нововг Сада и других институција.

            Овогодишњи почетак културне манифестације Дани Српске Крајине у Српској Атини десио се у уторак, 13. децембра 2022, у 19 часова у свечаној сали Матице српске приказивањем дугометражног документарног филма - О др Јовану Рашковићу и Србима у Српској Крајини и Хрватској -  МЕЂ НАРОДОМ И МЕЂ СНОМ. Ово уметничко дело једно је од најзначајнијих сведочанстава о Крајишкој голготи, у грађанском рату у Хрват-ској од 1991 - 1995. године и  специфичној појави и улози у том замешатељству крајишког великана др Рашковића. Иначе, неспорно највећа заслуга и захвалност за овај подухват припада другом крајишком великану проф. др и академику Драгану Шкорићу. Њих двојица су дуго времена пре трагичних крајишких догађаја били велики пријатељи и сарадници. После рата академик Драган Шкорић основао је у Новом Саду Друштво "Др Јован Рашковић" и у садржају ангажмана те групе, главни је био - да се сними филм о Рашковићу, како су колоквијално говорили. Није било лако, трајало је више година и намера је остварена.

            Већина садржаја из "Дана Српске Крајине..." под називом ОСМИ СВЕСРПСКИ КРАЈИШКИ САБОР, тематски посвећен младима, биће одржан у суботу, 17. децембра 2022, у 17 часова у Амфитеатру Спортско пословног центра СПЕНС, Сутјескта 2 у Новом Саду.

 

            Милан Ливада         

 

Нема коментара:

Постави коментар