Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 28. јануар 2023.

МАЛИ МОЗАИК АКТУЕЛНИХ ТЕМА

 

459. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 27.09.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај - Слободна Крајина

 

МАЛИ МОЗАИК АКТУЕЛНИХ ТЕМА

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 459. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 19.до 25. септембра 2022, забележили смо мали мозаик актуелних тема од којих се неке дотичу и наших крајишких судбина. Мислимо да ваља коју прозборити о времену, које жестоко тресе целу планету, а његове последице болно осећамо подуже и ми овде. У ноћи између четвртка, 22. и петка 23. септембра десила се смена лета и јесени. Шокирала нас је општеприхваћена оцена да је минуло лето у Европи било најтоплије у последњих 500 година. А онда је у његовим последњим данима температура нагло пала са понегде и 35 Целзијуса готово на нулу. Такви временски обрти људима здравствено уопште не пријају. Метеоролози нас подсећају да су већ шест-седам година узастопно лета врела и сушна, и упозоравају да ће се такав тренд врућина наставити. Значи, имаћемо као ове године спржену земљу и усеве на ораницама. Најтежа последица тога је глад, што су сатанисти и глобалисти и хтели, како би поморили милијарде људи.

            Невоље са несташицама и поскупљењима хране присутне су и те како у српском друштву. Посебно је становништво забринуто због неизвесности да ли ће бити енергената током јесени, која је почела, а нарочито у зиму са поларно ниским температурама, како се најављује. Недавно је пласирана веома позитивна информација да је у Србији прилив од дознака већи за трећину, што доста великој друштвеној групацији олакшава живот у вре-мену кризе. То су она примања становништва која им достављају чланови домаћинства и рођаци на раду у иностранству. Међу њима су и бројни Срби Крајишници који су после егзодуса нашли посао у европским државама. Према подацима Народне банке Србије, ток-ом првих шест месеци 2022. прилив по основу дознака износио је 2,166 милиона евра, што  је за 31,8 одсто више у односу на прилив од 1,643 милиона евра, колико је забележено у првој половини 2021.године.

            Забележили смо и државну комеморацију више делегација министарстава Владе Србије на гробљима у Солуну, Крфу, Плавој гробници, Кајмакчалану и другим местима, поводом обележавања 104. годишњице пробоја Солунског фронта. Посебно је био дирљив сусрет са дугогодишњим чуваром Војног гробља Зејтинлик Ђорђем Михаиловићем који је у 104. години живота. Битка за Кајмакчалан је била најтежа у офанзиви Српске војске, уз садејство савезника, у завршним ратним операцијама за ослобођење Србије у Првом свет-ском рату. У одреду легендарног војводе Вука, који је извео ову тешку акцију, најбројнији борци су били ратни добровољци из Српске Крајине. Они су пре тога штитили одступницу Српској војсци у повлачењу преко Албаније. Историчар и писац Милан Мицић, који је нај-потпуније истражио и описао добровољачки покрет, назвао је овакав однос према српским крајишким добровољцима "...да су их трошили на најтежим ратним задацима". У тој кул-тури сећања немерљив допринос добровољаца уопште се не спомиње.

 

            Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар