Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 28. јануар 2023.

У КРАЈИНИ ЈЕ РАШКОВИЋ БИО КЉУЧНА ПОЛИТИЧКА ЛИЧНОСТ ДЕЛУЈУЋИ КАО НАРОДНИ ТРИБУН, УЧИТЕЉ И ДУХОВНИ ВОЂА

 

468. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 20.12.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 

У КРАЈИНИ ЈЕ РАШКОВИЋ БИО КЉУЧНА ПОЛИТИЧКА ЛИЧНОСТ

ДЕЛУЈУЋИ КАО НАРОДНИ ТРИБУН, УЧИТЕЉ И ДУХОВНИ ВОЂА

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 468 . Недељна хроника од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

            У недељи од 12. до 18. децембра 2022, за велику групу избеглих Крајишника 1995. године, не само у Новом Саду, него и у Београду, Суботици, Бањалуци и неким другим градовима, главна пажња је била усмерена на културну манифестацију Дани Српске Крајине у Српској Атини 2022. Овај пут печат успешности ангажману Удружења Отаџбински покрет, које већ осму годину организује овај облик културе сећања, дала је беседа председника Матице српске проф. Драгана Станића, на промоцији дугометражног документарног филма - О др Јовану Рашковићу и Србима у Српској Крајини и Хрватској - МЕЂ НАРОДОМ И МЕЂ СНОМ. Он је у панегирику крајишком великану уздигао његову улогу да је све присутне одушевио. Ево кратког фрагмента из те похвалне беседе: - Др Јован Рашковић је био традиционално утемељени мудрац, а ништа мање и угледни лекар и психијатар. Рашковић је у једном тренутку био кључна политичка личност међу Србима у Хрватској делујући као народни трибун, учитељ и духовни вођа - указао је проф. др Станић и додао - да су мисли Јована Рашковића биле специфичне, меке и нежне, али тврдога типа. Та мисао разуме  и прихвата ближњега, али је чврсто утемељена у колектив-ном, културном, етничком и етичком бићу српскога народа.

            У другом делу манифестације "Дани Српске Крајине..." отворена је изложба о жив-оту и делу Милутина Миланковића, једног од највећих српских научника, а под називом ОСМИ СВЕСРПСКИ КРАЈИШКИ САБОР наступили су, чини се, најрепрезентативнији протагонисти и ансамбли који у сфери културе сећања на родну Крајину делују безмало пуне три деценије. Поред учесника из Новог Сада, у респектабилном броју су дошли прогнани Крајишници из Београда, Бањалуке, Суботице и других места Србије. Тематски је овај скуп био посвећен младима под називом САБОР МЛАДИХ СРПСКЕ КРАЈИНЕ, РЕГИОНА И ДИЈАСПОРЕ, под слоганом НА МЛАДИМА СВЕТ ОСТАЈЕ. Троје младих: проф. Јелена Марићевић Балаћ из омладинског одбора Матице српске, др Александар Новаков из Косовскометохијског одбора МС и Александар Смолић из уније младих Отаџбинског покрета су, у сажетим излагањима предочили да расправљају и размишљају у којим облицима треба да се укључе и наставе да негују културу сећања. У маси присутних било је највише младих. Праве овације одушевљења и аплауза изазвала је фолклорна група деце из Батајнице њиховим симпатичним песмама и играма. Публику је изненадио и одушевио наступ оперске певачице из Рима Драгане Молес, која је пореклом из Ниша. Отпевала је Доситејеву Востани Сербие, а потом наступила у дуету са Мишом Близанцем.

            Овај Сабор је показао да је српска крајишка младост спремна да сачува памћење на отети завичај њихових родитеља.

 

            Милан Ливада    

Нема коментара:

Постави коментар