Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 28. јануар 2023.

СВЕСРПСКА ПОЧАСТ СОЛУНЦИМА

 

458. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 20.09.2022. од

Хронике двовековних и веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

СВЕСРПСКА ПОЧАСТ СОЛУНЦИМА

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 458. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У минулој недељи од 12. до 18. септембра 2022, централни догађај за културу сећа-ња свих Срба било је обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Тај дан, са тим значењем је 15. септембар, а установљен је 2020, у знак сећања на 15. септембар 1918. године, када је српска војска, у садејству са савезничким снагама пробила Солунски фронт и означила почетак краја Првог светског рата. Свесрпску почаст Солун-цима одале су овогодишњег 15. септембра Србија и Република Српска на свечаној мани-фестацији у Бијељини. У програму су учествовала оба државна руководства, патријарх српски и маса света из обе државне заједнице.

            Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележен је 15. септембра широм Србије и Републике Српске. Његовим стављањем у агенду националних и држав-них празника отклоњена је, бар делимично, стогодишња неправда према ратним успесима ондашње Србије и херојским победама њене војске. Знамо да је заборав варварство, а оно је у дугом раздобљу српске историје примењено према Солунцима. Зато је овај догађај свесрпска почаст Солунцима. Моја три блиска рођака учествовала су у пробоју Солунског фронта. У својству новинара пола века се бавим овом тематиком. На основу свега тога сте-  као сам уверење, да је то свесрпско јединство први пут у историји остварено, на  специ-фичан начин на Крфу у Грчкој.

            Тамо се налазила српска војска, боље рећи њен остатак, после пораза 1915. године у агресији Аустроугарске и Немачке на Србију. Посебно су тешки губици били на албанској голготи у повлачењу преко Албаније. Већ су се тада у српској војсци као ратни добро-вољци налазили у респектабилном броју Срби Крајишници. Дошли су као држављани Аустроугарске, непријатељске земље која је напала Србију, због чега су њихове породице и рођаци хапшени и убијани. Многи од њих су били у јединици чувеног војводе Вука, која је чувала одступницу српској војсци у повлачењу  преко албанских планина по јакој зими. Војска на опоравку у Грчкој није могла да буде попуњавана новим борцима из окупиране Србије. Државни и војни врх, који је био са својом војском у изгнанству, позвао је Србе из целог света да дођу и помогну у борби за ослобођење. Одазвало се више десетина хиљада крајишких младића, који никад нису били у Србији, али их је српско национално осећање вукло на ратиште. Посебно је импресиван био одзив крајишких момака који су остварили амерички сан, оставили Америку и дошли да се боре за Србију. Неустрашивост и велико херојство показали су Крајишници у пробоју Солунског фронта, потом у освајању Кајмак-чалана, у завршним борбама за коначно ослобођење Србије и на самом крају у стварању прве Југославије. Такав немерљив допринос српских ратних добровољаца крајишког порекла, свим победама Србије у Првом светском рату, залога је нама, њиховим потомцима да се овде осећамо као своји на своме.   

 

            Милан Ливада

   

 

Нема коментара:

Постави коментар