Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 28. јануар 2023.

ПРВИ ПУТ СТАРИЈИ ОД 65 БРОЈНИЈИ ОД МЛАЂИХ ОД 18 ГОДИНА

 

460. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 04.10.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај - Слободна Крајина

 

ПРВИ ПУТ СТАРИЈИ ОД 65 БРОЈНИЈИ ОД МЛАЂИХ ОД 18 ГОДИНА

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 460. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 26. септембра до 04. октобра 2022, забележили смо алармантну чиње-ницу, везану за актуелни попис становништва, да су први пут у историји Србије старији од 65 бројнији од млађих од 18 година. Оваква крајње забрињавајућа стварност у огледалу демографске статистике нимало није изненађујућа за оне који, на било који начин, прате збивања у нашој земљи. Три и по деценије у српском друштву, изнутра и споља, делују разарајуће турбуленције. Нажалост, још увек трају и не назире им се крај. Политички пот-реси, који су водили у грађански рат и крвави распад бивше заједничке државе Југослави-је, кренули су крајем осамдесетих година минулог века. Уништењу свеколиких потенција-ла тада привредно средњоразвијене Србије у Европи, пресудно је допринела НАТО агреси-ја. У томе нечувеном страдању људи, пре свих младих - на којима свет остаје, најгоре су прошли Срби Крајишници којима је отет завучај. Без људи, посебно високо стручних и радно способних, нема напредне државе. То је најпоразнија последица, да је више старих него младих, са којом смо почели овај сегмент наше приче.

            Првог дана октобра обележен је Међународни дан старих. На разним местима пла-сирано је обиље података и оцена, које су у корелацији са горњим делом приче. Та сведо-чења указују на бедну старост оних који су, својим радним ангажманом у прошлости,   покољењима оставили средње развијену европску државу, а руководеће гарнитуре у после-дње три деценије срозале је међу најсиромашније. Актуелни попис становништва показаће нам колико старих особа живи у Србији и са каквим месечним примањима. Садашње при-лике су веома неповољне. Од 1.650.102 пензионера, око милион њих прима просечну пен-зију која износи 30.965 динара, што је испод месечне потрошачке корпе. Поражавајући је податак да према проценама између 150.000 и 300.000 особа старијих од 65 година нема ни пензију, нити било каква социјална примања.

            И трећа октобарска прича, у нашем мозаику, је прилично невесела. То је оптимални рок за јесењу сетву, а много је непознаница да ли ће најважнија производња хлебног жита за прехрану становништва бити успешно обављена. Много киша досад су расквасиле зем-љу, а слаби су изгледи да ће михољско лето просушити оранице. Поред тих атмосферских неизвесности, ратари су у недавним протестима истицали транспаренте да јесење сетве неће бити, јер су незадовољни са односом државе према овогодишњој жетви. У војвођан-ској чаршији се говори да су протестанти крупни велепоседници који су уништили ситне сељачке поседе и задруге, без којих нема високо значајне производње у селима. Све то негативно спутава већу производњу хране на војвођанским ораницама, које су у самом врху најплодније земље у свету. То је погубно дешавање кад се на сва уста широм света говори и упозорава да глад прети већем делу света.

 

            Милан Ливада

 

Нема коментара:

Постави коментар