Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 28. јануар 2023.

МОЗАИК ТЕШКИХ ТЕМА

                         466. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 22.11.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај - Слободна Крајина

 

МОЗАИК ТЕШКИХ ТЕМА

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 466. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељном  раздобљу од 14. до 20. новембра 2022. забележили смо мали мозаик тешких политичких, привредних и спортских тема. Почећемо са тенисом, мада је 2022.  показала, да сатанисти и глобалисти на планетарном нивоу примењују најгрубљу политику, кад хоће да дисквалификују успешног Србина у спорту. Погађате одмах да се ради о Новаку Ђоковићу, најбољем тенисеру света, који је најдуже био  на АТП листи, са готово свим рекордима који постоје у овом такмичењу. Дискриминаторска политика Аустралије у јануару ове године одузела је Новаку позицију првог тенисера света. Нису га ни други пустили на најпознатије турнире, па је тек сада у новембру у Италији био побед-ник турнира. Тако је завршио 2022. на шестом месту АТП листе. Аустралија је укинула трогодишњу забрану, па ће у јануару 2023. Новак наступиту у Мелбурну, где је побеђивао.

            Други велики спортски догађај је Светско фудбалско првенство у Катару. Дуго фудбалске репрезентације Србије није било на овом такмичењу. Селектор Стојковић је створио респектабилан тим од кога се очекују резултати. Капитен полетне српске репрезе-нтације је Душан Тадић из Новог Сада, па чекамо добре вести из Катара.

            Најтеже је у сфери међународне политике. НАТО агресије које су још пре три деце-није брутално разориле Југославију, као да хоће баш сада да Србији нанесу цинични завршни ударац. Траже агресори да Србија испуни њихов захтев и одрекне се Резолуције 12 44 Уједињених нација којом је ампутирано Косово у њеном саставу! Тиме би НАТО агресори били аболирани  за недопустиво кршење међународног права у случају Југослав-ије. Треба им то против Русије, која управо тврди да је применила исту формулу  међу-народног права у припајању украјинског простора, као у случају Косова у Југославији. Баш је то невиђена ароганција и цинизам у поигравању са судбинама малих народа од стране колонијалних сила које су умислиле да су посебне и да могу у свако доба свакој држави наређивати да им се подреди. У том контексту је индикативно да те и такве коло-нијалне европске државе подстичу Косово да прави проблем Србији  и да на то има право, а нема обавезу да примени Бриселски споразум. Докле могу такви притисци да трају и како ће се чвор расплести видећемо.

            У том ратном и политичком насиљу које гледамо свакодневно незапажено је прошла, са готово никаквим публицитетом, успешно окончана сетва пшенице. Ретко задо-вољни ратари рекоше да дуго година нису имали тако добру цену као што је случај са овогодишњим родом. Зато су засејали знатно веће површине него лане. И у украјинско-руском рату дозвољен је извоз пшенице да глад не би угрозила посебно сиромашне земље. У случају Србије могу се остварити и тржишни вишкови, што је добра вест.

 

            Милан Ливада    


Нема коментара:

Постави коментар