Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 28. јануар 2023.

ОДБОЈКАШИЦЕ СРБИЈЕ ДВОСТРУКЕ ШАМПИОНКЕ СВЕТА

462. Недељна хроника за Радио Фрушка гора,19.10.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за ЕмисијуЗавичај - Слободна Крајина

 

ОДБОЈКАШИЦЕ СРБИЈЕ ДВОСТРУКЕ ШАМПИОНКЕ СВЕТА

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 462. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај - Слободна Крајина.

            У недељи од 10. до 16. октобра 2022, посебно на њеном крају, сви смо оправдано пуни лепих прича, о томе како су одбојкашице Србије двоструке шампионке света. Зашто је тај грандиозни успех српског спорта интересантан за нас двоструке завичајце Крајиш-нике Војвођане? Па зато што је више девојака у националној селекцији крајишко војвођан-ског порекла, а нарочито због Тијане Бошковић, најбоље одбојкашице света. Сви ми са патриотским набојем, са поносом смо пратили низ од 12 узастопних победа женске одбојкашке репрезентације Србије на минулом Светском првенству. А онда су, у минулу суботу 15. октобра у финалу са јаком репрезентацијом Бразила Српкиње, надахнутом и сигурном игром, и победом од 3:0, тај осећај довеле до праве егзалтације. Још само реч две о завршном чину доделе златних медаља, подизању заставе Србије уз химну Боже правде, коју певају наше девојке, а десетине хиљада гледалаца у Холандији стоји у ставу мирно у част победница. Има ли јаче националне и државне пропаганде од оваквог успеха?!

            У недељу 16. октобра патријарх српски Порфирије служио је литургију и освештао обновљени (пошто је био срушен у грађанском рату 1991. године) Саборни храм у Вуков-ару. То је после више деценија прва посета српског патријарха српским православним светињама у Хрватској. То свакако пуно значи за остатке остатака тамошњег верујућег српског народа.

            Поводом захтева из ЕУ, да Србија спречи улазак избеглица из исламских земаља, са највишег званичног места је објашњено да у нашој земљи борави највише изгнаних. Из бивших југословенских република интегрисано је 350 хиљада прогнаних, који су тражили и узели држављанство Републике Србије. Са Косова је дошло 192 хиљаде интерно расеље-них. Највише понижене избеглице из Републике Српске Крајине, чији ратници ни до данас нису остварили своја војничка права, уопште се не спомињу, што потврђује да игноранција избеглог српског крајишког народа и даље траје, што у пракси свакодневно гледамо. Додаје се да у Србији борави 5.200 миграната из Сирије, Авганистана и других исламских земаља, уз објашњење да њима наша земља није одредиште. Из Украјине има 3.500 избег-лих, а њихов центар је у Врању. У овом извештају се закључује да Србија има маханизам за управљање избегличком кризом.

            Био је у недељи коју посматрамо и Светски дан хране. Указано је да 811 милиона људи на планети Земљи гладује. У српском животном амбијенту масе становништва су на ивици сиромаштва, што се у званичним статистикама ретко спомиње. Ситуација налаже већу производњу хране. Србија, посебно у Војводини, има огромне потенцијале за повећа-ње производње хране, који ни приближно нису искоришћени.

 

            Милан Ливада

               


Нема коментара:

Постави коментар