Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 28. јануар 2023.

У МИНУЛОМ ВИКЕНДУ ВЕЛИКА АКТИВНОСТ ЦРКВЕ

 

457. Недељна хроника  за Радио Фрушка гора, за 13.09.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина

 

У МИНУЛОМ ВИКЕНДУ ВЕЛИКА АКТИВНОСТ ЦРКВЕ  

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 457. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за емисију Завичај - Слободна Крајина.

            Током викенда, у минулој недељи од 05. до 11. септембра 2022, забележили смо велику активност Српске православне цркве поводом важних датума из њеног црквеног календара. Свакако је за културу сећања српског рода најзначајнији датум 13. септембар - Полагање појаса Пресвете Богородице; Свети мученици Јасеновачки. Тим поводом 10. септембра Патријарх српски Порфирије је служио свету архијерејску литургију у обнов-љеном манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, уз саслужење више митрополита и епископа. "Нека Бог да, да молитвама Светих новомученика јасеновачких  мир божји, љубав и радост дођу међу све нас...", рекао је Порфирије. Након литургије обратио се мит-рополит црногорско-приморски Јоаникије, који је рекао да Јасеновац као највећа голгота, као највеће жртвено место српског народа у Другом светском рату сабира у себи сва оста-ла жртвена места, од Јадовна до Чакора и Краљева и Крагујевца... Додао је: - А незаборав шта значи? То не значи да скупљамо гнев и мржњу за освету, не дао Бог, јер тако бисмо одбили милост божју од себе и милост Светих мученика, него негујемо литургијско прослављање и памћење и помињање. То је прави незаборав!

            А сутрадан, 11. септембра Патријарх српски Порфирије је служио Свету архи-јерејску литургију у манастиру Усјековање главе Светог Јована Крститеља у селу Медак код Госпића у Лици, а затим и помен невиним цивилним жртвама и ратним заробљени-цима страдалим у нападу хрватске војске на Медачки џеп септембра 1993. године. Тај коб-ни догађај десио се, између 09. и 17. септембра пре 27 година, изненадним нападом на српска села,  која су била под заштитом УН. После окрутног злостављања убијено је 88 цивила, а њихове куће су опљачкане и спаљене.

            Истог дана, у недељу 11. септембра увече, на велики светац Усековање главе Светог Јована Крститеља; Сабор Српских Светитеља патријарх Порфирије је у Храму Светог Саве у Београду служио Свенародни молебан за светињу брака и породице, за слогу и мир у нашем народу. Претходно су се грађани који се противе Европрајду окупили испред Патријаршије, одакле су у протестној поворци коју су назвали "Литија за спас Србије", дошли на овај скуп. Обраћајући се окупљенима после молебана, патријарх Порфирије је поручио да  не желимо да нам било ко намеће своје вредности и свој поглед на свет и свој начин живота. Отуд је за нас православне хришћане неприхватљива ЛГБТ идеологија. Али смо истовремено против сваке врсте насиља, презира, мржње, прогона и жигосања оних који деле те идеје. Патријарх је нагласио да нећемо да нам било ко каже шта ми треба да будемо, јер нама је мера и критеријум Христова реч, говори нам шта је добро а шта није, шта је Богом установљено као природно, а шта је неприродно...

            Сутрадан, у понедељак је у Београду отворен Европрајд. Да ли ће из садржаја мани-фестације арогантни организатори изоставити шетњу и понешто друго видећемо.

 

            Милан Ливада

              

 

Нема коментара:

Постави коментар