Милан Ливада

Милан Ливада

субота, 28. јануар 2023.

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ О НЕСТАЈАЊУ РОДНОГ ПРИМИШЉА

464. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 01.11.2022. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај - Слободна Крајина

 

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ О НЕСТАЈАЊУ РОДНОГ ПРИМИШЉА

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 464. Недељна хроника из Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај - Слободна Крајина.

                У последњој октобарској недељи од 24. до 30. октобра 2022, забележили смо потресно сведочење мајке Десанке Дуновић и њеног сина Жељка о тоталном нестајању њиховог родног села Примишља, у стар-ом завичају на Кордуну, у Српској Крајини, коју нам је у грађанском рату од 1991 - 1995. године и распаду велике заједничке државе Југославије отела самопроглашена Република Хрватска. У припреми првог броја двомесечника Гласа Српске Крајине у Војводини и рубрике у њему Записи из старог завичаја, као и књиге о нашем Примишљу, посетио сам Десанку и Жељка у њиховом стану у новом завичају у Новом Саду, са наме-ром да забележим њихову причу о трагедији породице Дуновић и нашег старог завичаја. Њихово је сведоче-ње аутентично пошто су обновили кућу у Примишљу, па тамо бораве сваке године преко лета, обично кад је чувени збор на Светог Илију.   

                Издвојили смо неке фрагменте из те потресне хронике успеха и страдања породице Дуновић. Сред-ином осамдесетих година 20. века домаћинство Илије Дуновића било је једно од водећих у Примишљу, које је тада имало око 500 кућа. Илија је успео да сопственим ангажманом, у један објекат свога домаћинства "доведе" погон текстилне индустрије "Врбенка" са Крка, у којем је он био директор и запослио 20 мештана. Био је предводник и других активности, као што је рецимо уређење купалишта на реци Мрежници и других подухвата значајних за стабилност и напредак села. А онда је дошла 1991. година и почетак грађанског рата и распада бивше заједничке државе Југославије. Самопроглашена Република Хрватска већ је била починила тешке злочине над Србима. У страху да им се не понови 1941. и страшни геноцид над српским крајишким народом Срби су, ради одбране и заштите, основали Републику Српску Крајину (РСК).

                У стварању Војске РСК Илија је учествовао од самог почетка, у Команди 13. пешадијске бригаде за Општину Слуњ, као командир за ПВО. Син Жељко се тада вратио са редовног одлужења војног рока после-дње генерације ЈНА и одмах се укључио у ПВО састав. Било је током ратних година бројних окршаја између крајишких и хрватских јединица, све до најцрњег дана у историји Српске Крајине. У пет сати ујутро, 04. августа 1995. године у Примишљу су јаке експлозије и детонације нарушиле јутарњи мир. Илија у Команди није затекао никога, а чврсто је веровао у могућност одбране. Официри послати из Београда, да командују одбраном Крајине, без објашњења су напустили Крајишнике. Илија је преузео организацију повлачења војске и народа. Колона избеглица, дуга око 200 километара, кретала се од Слуња до Двора од 04. до 07. августа у 10 сати увече. Супруга Десанка и син Жељко изгубили су везу са оцем Илијом у тој колони на пункту Шљивика. Десанка је успела да тек 2018. године преузме земне остатке супруга Илије. Сахрана је обављена на Новом гробљу  у Новом Саду, поред Илијине мајке.

                Једнако је било потресно слушати утиске Десанке и Илије из овогодишњег боравка у Примишљу.  Поименице су набрајили Примишљанце, а било их је кажу можда и 150, који су тражили и остварили обнову запаљених кућа у агресији на Крајину. Готово сви су поумирали, а у неке од празних кућа повремено наврати неко од потомака или рођака. Набројали су само десет породица или појединаца које стално живе тамо: Пјевац Боја и Дана, Девић Драган и Дане, Поповић Милка, Кукић Наца, Грубор Душко и Душанка, Глумац Мишо, Шимуновић Ђорђе, Алинчић Бранко, Аџибаба Бранко и у Доњем Примишљу Девић Ранко и Деса.

                У једном тренутку Жељко је са негодовањем рекао. - Па и оно мало Срба тамо, то више нису Срби. Не можеш са њима ни разговарати као некад. Допунила га је мајка Десанка: - Има више мешаних бракова супружника пореклом из Примишља и сви су се венчали у католичкој цркви. Обоје њих замерају свима који су будзашто продали своја имања Хрватима. Тако је више од половине укупне површине примишљанског атара  у власништву странаца. А симбол окупљања - збор на Светог Илију у Примишљу - из године у годину све је слабије посећен. Ове године је било само педесет-шездесет гостију. Хрвати су певали српске песме, а послугу у храни, пићу и друге понуде обављали су непознати странци. Примишље нема ниједну трговину, кафану или било какву друштвену установу. Трагови нестајања видљиви су на сваком кораку.    

 

                Милан Ливада

 


               

 

 


Нема коментара:

Постави коментар