Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 2. фебруар 2024.

!!! 500. БРОЈ НЕДЕЉНЕ ХРОНИКЕ ЗА ЕМИСИЈУ ЗАВИЧАЈ СЛОБОДНА КРАЈИНА !!!

ЕМИСИЈА ЗАВИЧАЈ - СЛОБОДНА КРАЈИНА

Ч Е С Т И Т А   ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ!!!


ХВАЛА ЗА ОГРОМАН ТРУД, ПРЕДАНОСТ И ПРОФЕСИОНАЛИЗАМ, ДРАГИ МИЛАНЕ!

ДА НАМ ПОЖИВИШ ЈОШ ДУГО У ЗДРАВЉУ И КРЕПОСТИ! 





500. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 26.12.2023. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 

500. БРОЈ НЕДЕЉНЕ ХРОНИКЕ

ЗА ЕМИСИЈУ ЗАВИЧАЈ СЛОБОДНА  КРАЈИНА

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је 500. број Недељне хронике од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

            Није мала ствар написати пет стотина Недељних хроника за Емисију Завичај Слободна Крајина која се ближи свом хиљадитом броју. То је резултат беспрекорне сарадње двојице Примишљанаца: потписника ове хронике са творцем споменуте Емисије Савом Смољановићем. Сећам се да сам у првој хроници записао: - да смо се нас два Примишљанца упутили у чудну авантуру. Испало је да безмало две деценије трајемо у још чуднијем амбијенту трагично подељеног српског друштва, како пре разбијања заједничке државе Југославије, тако и после конституисања самосталне и суверене државе Србије.

            Да ова наша мисија, у баштињењу културе сећања на трагичан нестанак родног нам крајишког завичаја, није била узалудна констатовали смо заједно на једној свечаности у Новом Саду. Било је то 16. децембра у знак сећања на Светог Николу 19.12.1991. године када је у Книну проглашена Република Српска Крајина. Девета је година како у контину-итету тај за нас историјски датум обележава Удружење Отаџбински покрет - док живе Крајишници живеће и Крајина под називом Дани Српске Крајине у Српској Атини. Никад толико прогнаних Крајишника, са целог простора Србије од Суботице до Косовске Митровице, није дошло на ову славу. Било их је до 350 на простору  за 150 људи. Тиме су потврђени стихови народног песника: - Ој Крајино иако су пуста, твој те народ не пушта из уста. Промовисан је и први број новог часописа Глас Српске Крајине у Војводини, на чијим страницама ће бити тематика којом је заокпљено ово удружење двоструких завичај-аца Крајишника Војвођана.

            И на крају реч две о тренутној трагичној подељености у политичкој сфери нашег друштва. Те деобе су индуковали комунисти током њихове владавине када су стално потенцирали да нема помирења са четницима. Необјашњиво је да у актауелним изборима није могла да буде остварена сарадња и јединство, како владајуће са опозиционим група-цијама, тако и међу бројним опозиционим странкама - а опстанак државе је у питању!? Кад нема сагласности око животних државних и друштвених питања - очигледно је да међу носиоцима власти и претендентима на њено освајање нема одговорности за будућност, него преовлађују себични интереси за сопствени успех. Докле тако?!

 

            Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар