Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 2. фебруар 2024.

КОРДУНАШИ У КЉАЈИЋЕВУ У МИСИЈИ ЈАЧАЊА ИДЕНТИТЕТА

 

496. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 03.10.2023. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 

КОРДУНАШИ У КЉАЈИЋЕВУ У  МИСИЈИ ЈАЧАЊА ИДЕНТИТЕТА 

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 496. Недељна хроника од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

            Минуле недеље од 25. септембра до 01. октобра 2023. године забележили смо како су Кордунаши, у великом бачком селу Кљајићеву, у сарадњи са нашим Србо-Америка-нцима, припремили високовредан културни догађај у мисији јачања сопственог идентитета у свесрпском амбијенту. У месном Дому културе приређена је масовна свечаност поводом отварања изложбе о лику и делу Саве Мркаља, првог модерног реформатора српске ћири-лице. Аутор изложбе је Светозар Данчуо, рођен у истом кордунашком селу Сјеничаку, где и велики Мркаљ, а сада живи и ради у Чикагу. Поклопила су се ове године два кључна датума из Мркаљева живота: 240 година од рођења и 190 година од упокојења. Данчуо је то обележио, може се рећи без иоле претеривања стручном изложбом и тиме допринео да се из заборава на овај начини валоризује вредност Мркаљевог књижевног дела, а поготово реформе српске ћирилице.

            Утисци свих учесника овог великог скупа из сфере културе сећања били су да је спомен на великог, а потиснутог у дубине заборава, Саву Мркаља у потпуности успео. Већина присутних је први пут са експоната изложбе и стручних беседа сазнала колико је велико књижњвно и реформистичко дело њихов земљак до 27 године живота створио. На универзитету у Пешти стекао је докторску титулу из филозофије и математике, говорио је шест језика и написао збирку антологијских песама и списа. Његово култно дело Сало дебелога јера либо азбукопротрес појавило се 1810. године у Будиму. То је та прва реформа ћириличног писма којим и данас пишемо. Уместо признања и похвала Срби су се на Мркаља обрушили негаторским критикама. Тако је наш кордунашки геније, уместо подршке и даљег напредовања у стваралаштву, другу, краћу половину свога живота од 23 године проживео у сталном оспоравању и понижењу. Тиме су се Срби тешко огрешили према Мркаљу. У Кљајићеву је речено да се, нарочито у последње две деценије, појавило доста књига високо компетентних аутора, које представљају његову потпуну валоризацију и рехабилитацију. Ваљало би да се после свега и Мркаљ нађе у Кући Вука и Доситеја у Београду. У Кљјићеву ће на основу иницијативе за споменутог скупа постојати Дом култ-уре "Сава Мркаљ", као трајно сећање на великог ствараоца српског рода.

            Ово је био други скуп из сфере културе сећања одржан у септембру у Кљајићеву. Први је био коју недељу раније, а односио се на Спомен на српска страдања у славу Свет-их Српских Новомученика Јасеновачких. Под тим називом је уписан у календар Српске православне цркве. Накана је да се у Кљајићеву подигне споменик Србима са Кордуна који су страдали у два геноцида који су починили Хрвати у Другом светском рату од 1941. до 1945. и у грађанском рату од 1991. до 1995. године. То је племенити заокрет у култури сећања да се поштују њихове жртве као највиша светиња, уз парастосе .

 

            Милан Ливада  

 

Нема коментара:

Постави коментар