Милан Ливада

Милан Ливада

понедељак, 12. фебруар 2024.

ОКО 200 КРАЈИШКИХ УДРУЖЕЊА НА САЈМУ ЗАВИЧАЈА

 

504. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 13.02.2024. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 

ОКО 200 КРАЈИШКИХ УДРУЖЕЊА НА САЈМУ ЗАВИЧАЈА        

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 504.  Недељна хроника од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

            У недељу 11.02.2024., дакле два дана пре термина емитовања Емисије Завичај, у Мастер центру Новосадског сајма одржан је пети и најмасовнији Сајам завичаја. Треба одмах рећи да ово окупљање има магнетну привлачност за прогнани крајишки народ, при чему првенствено мислимо на злехуду судбину Републике Српске Крајине (РСК). Томе је у баштињењу културе сећања посвећена и ова емисија. Међу око 200 удружења, која су овај пут учествовала на презентацији својих остварења, запажен је био број штандова Срба Крајишника, који у највећем броју данас живе у Војводини, чиме су постали двоструки завичајци Крајишници Војвођани. Аутор овог осврта приметио је покоји штанд исписан хрватским називом удруга, па ми се чини да су то Срби који су остали да живе на вековним огњиштима, али нисам питао да ли је то тако.

            По мом утиску код наших људи се може уочити двоструко осећање. Задовољни су, са једне стране, што се у оваквим приликама могу видети са рођацима, бившим комшијама и ратним друговима из исконског завичаја. Међутим, види им се мучнина и потиштеност у души, јер су понижени и увређени, пре свега зато што су у бруталном прогону од стране хрватских власти, остављени без заштите. Доласком у матицу већина бораца је остала обесправљена, јер им није признато учешће у рату, а њиховим комадантима јесте! Друго, на многим телевизијама су бестидно клеветани. И, треће, у војвођанским паланкама и селима уопште нису братски примљени, па им се тако у такозваном стамбеном збрињава- њу додељују сметилишта за нова станишта.

            У церемонији отварања манифестације појавила су се и три министра у Републичкој Влади - у техничком мандату. Оценили су да је Сајам завичаја изванредан облик за башти- њење културе сећања и националног идентитета Срба на целом простору бивше заједничке државе Југославије. Зато ће убудуће у суфинансирању ове манифестације, рекоше, учество - вати и Републичка Влада, што је велико признање и прилика да се Сајам ... унапреди. Видео сам после сва три министра у посети штанду Хероја са Кошара. То је побудило велику пажњу бројне публике, као и фоторепортера и сниматеља.

            И на крају можемо да закључимо да је овогодишњи Сајам завичаја у Новом Саду означио битан подстицај баштињењу и завичајне културе, која је готово  у потпуности била запостављена. Вреди подсетити и на хришћанску поуку да је завичај простор на којем је Бог човеку подарио живот. А велики српски писац Милош Црњански, који је завичајно са војвођанског простора, записао је да је завичај простор који човек одабере за живот. Тако је већина прогнаних Крајишника одабрала његов завичај за своје друго станиште.

 

            Милан Ливада

Нема коментара:

Постави коментар