Милан Ливада

Милан Ливада

петак, 2. фебруар 2024.

ТРИДЕСЕТОГОДИШЊИ РАТ ПРОТИВ СРБА КРАЈИШНИКА

 

498. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 17.10.2023. од

Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина

 

ТРИДЕСЕТОГОДИШЊИ РАТ ПРОТИВ СРБА КРАЈИШНИКА  

 

            Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 498. Недељна хроника од Хронике двовековних веза Крајине и Војводине за Емисију Завичај Слободна Крајина.

            Протекле недеље од 09. до 15. октобра 2023. године забележили смо како неки свет-ски лидери упозоравају да свет гори у ратном насиљу. Аутору ове хронике одмах се пред очима појавила асоцијација о тридесетогодишњем рату против Срба из Српске Крајине. Анлитичари који прихватају тезу да је ово Трећи светски рат враћају нас на средину седа-мдесетих година 20. века када је амерички председник  Буш старији посетио Папу у  Вати-кану. Зашто баш Папу? По мишљену аутора истинске историје, зато што Ватикан води хиљадугодишњи рат против православља! После обарања комунизма у СССР-у у америчку агенду је унето уништење православља. Како им се чинило да то иде споро брзо су се Папа и Буш усагласили да треба убрзати рат против Срба и Руса. Одлучили су да се иде на разби -јање Југославије и подчињавање Срба у новој констелацији међународних односа.

            Хрвати који су стално радили, нарочито они у емиграцији, на разбијању Југославије  једва су дочекали да Србима нанесу нови геноцид, раван ономе у Другом светском рату од 1941-1945. године. Хрватске ратне припреме под инструкцијама НАТО експерата темељ-ито су обављене. Наоружавање паравојних хрватских и српских формација у почетку се  обављало на истоветан начин из залиха још увек легитимне Југословенске народне армије - причао је аутору ове хронике пријатељ са студија у Загребу. Срби су одмах у свеколикој иконографији и ратној пропаганди препознали симболе НДХазије из 1941. године. Зато су на Светог Николу 1991. године у Книну прогласили Републику Српску Крајину. Током не-пуних пет година ратовања српски крајишки народ је тешко страдао у грозним масакрима у Медачком џепу, на Велебиту, Пакрачкој пољани и бројним другим стратиштима. Завршни геноцид у југозападном делу Српске Крајине десио се у августу 1995. године када је насилно прогнано више од 200 хиљада њених становника са вековних одњишта. Тако су Срби Крајишници постали прве жртве у НАТО агресији за уништење православља. Рат против њих наставња се и после три деценије у оспоравању елементарних права, за која би морала да се заложи матична држава, уместо да их бестидно на разне начине клевеће.

            Минуле суботе и недеље гледао сам на Супер стар телевизији две епизоде из серије Олуја. Не могу а да не замерим ствараоцима што су за наслов и филма и серије узели неп-ријатељски назив њихове оружане акције кобне за Србе Крајишнике. То је иначе раширен манир у српском јавном дискурсу да користе хрватску терминологију. Јако су ме потресле те филмске слике из избегличке колоне. Непријатељ старце, рањенике, жене и децу без душно убија на тракторским приколицама и коњским запрегама са несхватљивом мржњом.

У целини ово филмско остварење заслужује све комплименте јер представља специфично сведочанство о хрватској србофобији. Рат у Украјини је показао несхватљиву русофобију  тзв. међународне заједнице, која је смислила формулу о златној милијарди која треба да опстане, а сви остали - милијарде људи - да буду поморени!? Откуд толико мржње?

            Милан Ливада    

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар